torstai 11. helmikuuta 2010

Sapuskaa

Jossain edellisessä postauksessa kyseltiin siitä koirien porkkanalaatikosta, josta Artun synttärikakku rakennettiin :) Laitan tähän ohjeen, mutta en väitä että tämä on ravitsemuksellisesti täydellistä koiranruokaa, onpahan vaihtelun vuoksi ainakin maistuvaa ja monipuolista, puoliksi barffaavalle koiralle välillä uunissa kypsennettyä kotimuonaa. Viljan, kasvisten ja lihan suhteet jokainen voi päättää itse, barf-sivuilta löytää monenlaista tietoa siitä. Mutta tässä ainekset joita käytin:

-riisi-, tattari- ja kaurahiutaleita, keitä vedessä löysäksi puuroksi
-lisää puuroon seuraavat aineet:
-raastettua porkkanaa ja kaalia, silppua paprikaa ym. kasviksia tai kettojuureksia mitä sattuu olemaan, mutta ei sipulia koiralle (paitsi valkosipulia, jos on tottunut syömään)
-jauhelihaa (meillä oli sika-nautaa, ensi kerralla poroa, jauhettu lohikin käy)
-keitettyä maksaa pieninä paloina
-pakastepinaattia (sekoita silputtu pinaatti sulamaan puuronkeiton loppuvaiheessa)
-kananmunia 2-3 kpl isoon annokseen
-marjajauhetta ja / tai puolukkasurvosta, mustikkaa, mitä sattuu olemaan
-rypsiöljyä (laitoin n. puoli desiä)

Kaada uunivuokaan ja paista 180 asteessa n. tunti. Rypsiöljyn vuoksi en kuumentanut uunia enempää, vaikka ohjeessa oli 200 astetta.

Lihan voi sekoittaa myös vasta valmiiseen ruokaan raakana. Mutta tällainen laatikko on vaihteeksi helppoa ruokaa, sen kun annostelee kuppiin ja päästää ruokailijan kimppuun :)

Arttu saa vaihtelevasti puuro-liha-kasvisruokiensa kanssa rypsiöljyä, lohiöljyä tai kalanmaksaöljyä, vitamiini-kalkkijauhetta, joskus merileväjauhetta (sisältää paljon kivennäisiä ja tärkeitä ravinteita), ja pari kertaa viikossa raa´an kananmunankeltuaisen. Turkin kiillosta puheen ollen :)

Ei uskoisi että kyseessä on sama koira, jolle viime kesänä ei uskaltanut antaa juuri mitään ihottuman vuoksi. Kana-riisikuuri kävi tylsäksi, ja vähitellen alettiin kokeilla uusia ruoka-aineita. Nyt ollaan näin moniruokaisia, ja tuntuu hienolta, kun ei tarvi tarkkailla koiran kutinoita.

6 kommenttia:

  1. Herkulle kuulostaa, varmasti maistuisi meidänkin sessukoille. Hienoa, että olette päässeet ihottumien herraksi, kutiseva nahka on tosi kurja.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, että olette päässeet ihon ongelmista eroon. Minä olen sitä mieltä, että koira on lähestulkoon lihansyöjä. Olen lukenut joistain koiralehdistä, että monet koirien allergiat johtuvat viljasta (ja erityisesti vehnästä). Nuo markettien halpisruoat ovat viljaa pullollaan. Vaikka mäyriskin saattaa olla ahne niin Ossi syö oikeasti vain lihaa ja kanaa ja kalaa ja Ossi aika mukavasti säännöstelee oman ruokansa. Jos ei ole nälkä niin sitten syödään vain muutama palanen. Aikoinaan tein sille "Yrjölän puuroa" johon tuli jauhelihaa ja raastettuja porkkanoita ja jotain tattarisuurimoita ja vettä ja paistettiin uunissa tunti. Sekään ei kauhean hyvin maistunut joten päädyimme liharuokintaan. Ok joskus saatan antaa lisukkeeksi raejuustoa. Eläinlääkäri on aina kehunut Ossin rakennetta (hyvin lihaksikas) eikä ylimääräistä läskiä ja luulen että se on osittain ruokavalion ansiota. Meillä ei enää syödä viljaa juuri lainkaan. No näin meillä. Kaipa se koira voi syödä mistä tykkää mutta ei sudetkaan kaurapuurolla pärjää.. Muutoin kakku kuulostaa koiran herkulta. Voisin joskus jopa kokeilla..Terveisin Ossi ja M-L

    VastaaPoista
  3. Vehnää olenkin välttänyt, ja yleensä noissa pöperöissäni on yli puolet lihaa, ja loppu sitten pääasiassa riisiä ja kasviksia. Kaurahiutaleet otin mukaan ihan hiljattain, henkeä pidätellen tuleeko kotimaisesta viljasta taas oireita. Ei tainnut tulla.
    Tiedän, että koiran viljantarpeesta ollaan montaa mieltä. Itse valitsin tämän 30-40% viljaisen tien, ja kun kerran maistuu ja virtaa riittää, ilmeisesti kaikki on ok.
    Kuivamuonassa on tosiaan huvittavaa, kun tuoteselosteessa voi lukea "lihaa vähintään 4%..:" Mitä virkaa sillä sitten on, eikä ihme, jos herkän koiran vatsa sekoaa ja pää myös, sen verran aktivoivia monet valmisruuat ovat. Viljattomiakin jo löytyy markkinoilta, luomutuotteista valmistettuja ym. mutta hinta huimaa päätä, ja valmistusprosessi on yhä pakosti teollinen.
    Artulla oli pieni nirsoilukausi silloin, kun maha ja iho reistailivat. Mutta kotona valmistettujen tai raakana tarjottujen ruokien aikana ei ole ollut ruokahalussa mitään vikaa :) Vain kanansiivet herättävät joka kerta ihmetystä! Arttu tuijottaa siipeä, katsoo minua olkapäänsä yli, ja alkaa sitten vasta syödä. Mutta puolustaa siipeään kyllä, jos toinen koira on liian lähellä = hotkii sen vauhdilla, ellei tilanne ole rauhallinen...
    Herkullista viikonloppua kaikkien eriruokaisille koiruleille, joita jokainen hoitaa parhaalla ja omalle koiralle sopivalla tavalla :)

    VastaaPoista
  4. Finebyme12.2.10

    Mun mäykky on 7-vee ja 6 vuotta ollut puuropohjaisella ruokavaliolla. Puuron lisäksi saa paljon lihaa yms hyvää (kasviksia, maitotuotteita, öljyjä...). Epäiltiin pentuvaiheessa vehnäallergiaa... Hyvin on mennyt, suosittelen barffausta kaikille jotka kyselee.

    VastaaPoista
  5. Meilläkin siirryttiin barfiin (Biologically Appropriate Raw Food jos haluaa termeillä kikkailla), kun Maurilla alkoi ilmetä silmien rähmintää, toistuvasti löysää kakkaa ja karvakin olisi voinut olla paremmassa kunnossa. Ruokavalion muutos tuli kyllä tarpeeseen, enkä kyllä enää teolliseen ruokaan vaihtaisi. Koirakin on varmasti tyytyväisempi ruokaansa, kun saa ihan oikeaa lihaa nenänsä eteen. Lisäksi kun itse tietää mitä koirallensa syöttää, niin on paljon helpompi lähteä muokkaamaan ruokintaa haluamaansa suuntaan, kun vertaa siihen rumbaan mikä pitäisi nappuloiden kanssa käydä. Tai en tiedä, itse ainakin koen sen helpommaksi. :D

    VastaaPoista
  6. Löysä vatsa on tääläkin historiaa, kun syödään omia muonia. Tosin nyt meille suositeltiin kuivamuonaa, jossa on käytetty jos vaikka mitä luomujuttuja. Hinta huimaa päätä, mutta ikuinen kalvava epäilys omista taidoista vitamiinien suhteen houkuttaa ottamaan nappulat mukaan ruokintaan. Niitä pitää kokeilla tosi varovasti, en halua mitään allergiasessiota tai mahaongelmia turhan takia. Valmistusprosessihan on kuitenkin teollinen, eikös se ole yksi syy, miksi ei naput sovi kaikille tai ovat ns. "kuumaa" ruokaa, kuten eräs koira-asiantuntija sitä kuvaili. Kiihdyttävät ja energisoivat toisia koiria kuten irtokarkit lapsia. Johtuneeko valmisprosessista vai raaka-aineista? Näissä uusissa muonissa ei ole kenotekoisia sälöntä- tai väriaineita.

    VastaaPoista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)