maanantai 18. kesäkuuta 2012

Sateisena sunnuntaina

Sateen ropistessa on mukava tehdä yhteenveto tästä kesäviikonlopusta.

Sain perjantaina siirrettyä kasvikaapin parempaan paikkaan, johon paistaa aurinkokin vähän kauemmin. Itse asiassa siirto oli vain kaapin leveyden verran vasemmalle, mutta sain sen samalla pois terassilautojen päältä. Pelkään, että taimien kasteluvesi ei tee hyvää laudoille.

Kaivoin kaapin pohjan kokoisen neliön, poistin kaikki rikkaruohojen juuret, tallasin pohjan tiiviiksi ja peitin sen juurikankaalla. Grillitikuilla kiinnitin kankaan kulmista ja reunoista maahan, että se pysyi paikoillaan, kun nostin tyhjän kasvikaapin kankaan päälle. Sitten taimet pääsivät takaisin kaappiin lämmittelemään. Silloin paistoi aurinko vielä.

Tänään huomasin, että sade oli roiskuttanut kaapin ovet kuraisiksi. Kaapin edessä oleva maa pitää peittää harmaalla soralla. Sitä onneksi löytyy pieni kasa, joka jäi taloyhtiön viime kesän projekteista. Soran alle voisin laitttaa vielä palan juurikangasta, ettei mikään rikkakasvi pääse läpi. Tällä hetkellä kasvikaapin edusta on kyllä pelkkää paljasta maata.

Lauantaina töiden jälkeen kaivoin vihdoinkin perennapenkkini nurmikolle. Poistin nurmikon paakkuina, suurimmat muut juuret ja kaivoin lapion syvyydeltä maata kuohkeaksi. Pohjalta tuli jo vastaan hiekkaa, joten ainakin maa läpäisee hyvin vettä.

Penkistä tuli pyöreä - monien ruutupaperille suunniteltujen piirustusten jälkeen :) Viritin kuopan reunoille juurikangasta, jonka taitoin vajaat 10 cm nurmikon päälle ja kiinnitin tikuilla maahan. Sitten ladoin halkastut turveharkot montun reunoille ja iskin nekin grillitikuilla toisiinsa kiinni. Pari säkkiä multaa ei riittänyt alkuunkaan täyttämään penkkiä, vaikka se näyttää nyt valmiina kovin pieneltä. Maanantaina täytyy hakea lisää multaa, koska perennojen on nyt todella korkea aika päästä pikkupurkeistaan kunnon kasvuun! Ja kasvikaapissa odottaa mm. oppineittenkukka edelleen koulimatta! Yksivuotiset onnettomat, hyvä jos ehtivät kukkia tänä kesänä ollenkaan. Itseäni taidan tässä surkutella: olin jo herkutellut ajatuksella limenvärisistä oppineittenkukista muuten pinkin kukkapenkin keskellä... Ehkä limenvärinen punahattu korvaa asian ja kukkii ajoissa.

Istutin vielä kärhöt männyn juurelle kiipeilemään. Linnun "kylvämä" mustaviinimarjapensas on männyn kyljessä kiinni, mutta sitä en raaskinut siirtää pois, koska se on taas täynnä raakileita. Ensimmäisenä kesänään se teki 7 marjaa, viime kesänä kahvikupillisen. Kuka noin sinnikästä kehtaa häiritä. Kärhöt onneksi kasvavat korkeutta, marjapensas leveyttä :) Kärhöjen juurelle tuli maanpeitekasvi, jonka nimen tiedän varmemmin sitten, kun se kukkii... Patjarikkoa veikkaan, mutta saa nähdä.

Tänään lajittelin loput siemenet, jotka jäivät tänä keväänä kylvämättä. Japaninesikon, ruiskaunokin ja ahomansikan voi kylvää vielä syksyllä. Mutta kissankäpälä, malva ja lemmikki jäävät odottamaan ensi kevättä.

Käytännön moka sattui siinä, että luotin muistiini, enkä laittanut kylvöksiini keväällä nimitikkuja... Nyt ihmettelen, mihin tuoksuherne on kadonnut. Mutta ehkä vastaan tulee vielä yllätyksiä, koska en tunnista kaikkia itäneitä taimia ennen kuin ne kukkivat. Joten siirrän ne huomenna uuteen kukkapenkkiin ja odottelen yllätyksiä kesän mittaan :) Perfektionisti minussa haluaisi tietenkin istuttaa kaikki koon ja värin mukaan heti oikeille paikoille. Se ei varmaan nyt ole mahdollista.

Tomaatintaimi pääsi isompaan ruukkuun. Etsin tietoa pensastomaatin kasvatuksesta ja oletan nyt, että minun tarvitsee vain kastella ja lannoittaa tomaattia ja heilutella varovasti sen kukkia, että sato paranee...

13 kommenttia:

  1. Oletpa ollut ahkera.Oi kun olisikin puutarha!Parvekkeella tomaatteja olen pari kertaa kasvattanut.Niitä piti ravistella kukkiessa,tai sutia vesiväripensselillä,että siitepöly leviää.Lopetin vaan kasvattelun,kun joka ikinen kerta tomaatteihin tuli ihan hirveä määrä elukoita.Varret oikein kuhisi niitä.Yök!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äyh, toivottavasti ei tule ötököitä :/
      Tämä puutarha on nenäliinan kokoinen, rivarin takapiha :) Mutta parempi niin, ei tule paineita, kun tilaa on rajatusti. Aurinkoista kesää sinulle, teillä on ainakin upeat lenkkimaisemat! Ja valokuvasi ovat hienoja, kävin blogissasi kurkkimassa.

      Poista
  2. Vaikka olisi kuinka nenäliinan kokoinen puutarha, niin minulle tuli melkein hiki tuota kertomusta lueskellessa. Taitaa tänäkin vuona puutarha jäädä ehostamatta. Kesäkukat kyllä taidan hankkia ensi viikolla purkkeihin. Ja sitten parit amppelit niin talon sisäänkäynti näyttää kivammalta:) Terkkuja M-L ja Ossi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pienenkin kuopan kaivaminen ottaa koville, voit olla varma että lapion kanssa tuli hiki!
      Mitkä onkaan sun lempikukkia, se nähdään ehkä blogistasi :)

      Poista
    2. Mai, minun ihan ehdottomia lempikukkiani ovat isot, isot pionit. Niitä en vain ole saanut aikaiseksi istuttaa. Pelkään, että istutettuani sen juurakon, tämä meidän nelijalkainen Ossi-puutarhuri innostuu kaivamaan sen pionin ylös:)

      Poista
  3. Ihanaa kun sulle on tulossa yllärikukkiakin :) Toi on kyllä kätevää, ettei muista mitä on kylvänyt mihinkäkin ja sitten voi yllättyä iloisesti :)

    Mä edelleen muistuttaisin, että me halutaan sitten nähdä kuvia kaikista kukkivista jutuista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä haluaisin kyllä ennakoida elämäni näissä kukka-asioissa, en kaipaa ylläreitä :)
      Joo, yritän muistaa/kehdata ottaa kameran mukaan, kun menen taas pihalle riehumaan lapion kanssa. Ehkäpä näette kuvia jo ei-kukkivista, koska kukinnasta ei ole koskaan takeita näin amatööripuutarhurin pihassa.

      Poista
  4. Komppaan Marja-Leena ja totean, että täälläkin nousi hirmuinen hiki otsalle postausta lukiessa, huh! Olet kyllä ollut todella ahkera!! Hyvä Sinä! <3

    Silti kyllä myös ymmärrän pointtisi. Muistan vielä hyvin meidän entisen rivarikodin takapihan, joka oli n. sadan neliön kokoinen. Se oli juuri sopiva minulle. Siellä jaksoin oikeasti edes vähän hoitaa pihaa ja tehdä istutuksia, jotka jopa menestyivät. Nykyinen tontti on aivan liian suuri meikäläisen tarmolle ja taidoille. Ihailen kyllä toisten kauniita pihoja, mutta itsestäni ei ole moiseen. Tosin, päätarkoitus meidän pihalla onkin tietysti se, että koirat voivat siellä vapaina ulkoilla.

    Mutta, tottakai olisi hienoa, jos vaikka Eden-ohjelma tulisi yllätyskäynnille ja loihtisi meille upean puutarhan. Ei liene kovin todennäköistä kuitenkaan, joten jatkan toisten pihojen ihailua. ;D

    Tsemppiä sinne pihahommiin ja SukuLakulle suukkoja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää hikeä luvassa: sain tänään sen kukkapenkin valmiiksi :) Todella pitkällä kaavalla rakennettu, nipottavien naapureiden kummastukseksi ja omaksi iloksi :)
      Nyt on turveharkkokaukalo täynnä uutta multaa ja pienet taimet keikkuu siellä iloisena, sadetta odotellen:)

      Iso piha on monella elinikäinen projekti. Ja nyt ymmärrän sen oikein hyvin. Jos halkaisijaltaan puolentoista metrin penkki ottaa koville, kokonainen puutarha olis mulle ylivoimainen. Ja jos itselläni olis iso piha, se olis 95% koirien käytössä. Jossain kohdassa olisi tosin luumupuita ja marjapensaita, toisalla perennapenkki, mutta mitään paratiisia en alkaisi rakentamaan. Koirille tilaa, se on pihan funktio numero yx ;)

      Terkut sinne ja tytöille silmäniskut kuorsaavalta AB-komppanialta, joka on aivan väsy pihahommista :)

      Poista
  5. Mie voin laittaa sulle sadetta tulemaan niin ei tartte odotella :) Tomaateista muuten, olen kasvatellut niitä muutamana vuonna, eka vuonna varmaan ravistelin minäkin, mutta esim. viime vuonna vaan kannoin vettä ja unohin ne ravistelut. Ihan hyvä sato tuli pitkälle syksyyn. Kirsikkatomaatteja. Nyt meinaa taimet hukkua vedenpaisumukseen :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, perille tuli :) Mukavasti ropisee ulkona suoraan uuteen kukkapenkkiin :)
      Sinne vastalahjaksi auringon lämmittäviä säteitä, että ei sun taimet joudu uimaan!

      Poista
  6. Hmmm, miten olin muka unohtanu listata teiät luettaviin blogeihin. Noh, tilanne korjattu ja näin ollen aletaan seurailemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu :) Mukava päästä listoille, kun epäilemättä toisista tiputaan pois taukojen aikana. Käyn teilläkin aina joskus piipahtamassa.

      Poista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)