perjantai 24. syyskuuta 2010

Ruokakuppi kukkurallaan

Tassutteleva ruokailija on pysynyt hoikkana ja kiinteänä :)


Näytän hankkimani haudutus- ja höyrytysastiat, joilla kypsyy pöperöt samalla kertaa sekä ihmisille että koiralle. Höyryttämällä kypsennetyssä vitamiinit ja maut säilyy paremmin, astian tiskaaminen on helppoa ja sähköäkin säästyy, kun vain yksi levy on päällä :) Silikonista höyrytysastiaa voi käyttää eri kokoisten kattiloiden päällä. Kansi on todella tiivis ja koko laitos on helpompi pestä kuin erilliset kattilat ja pannut.


Kolmiosainen astia riittää mainiosti esim. 3 hengen perunoiden, kasvisten ja lihan haudutukseen. Liha kypsyy terveellisesti ilman rasvaa. Nostin kypsentyneet kanan fileet maustumaan lisää ylempään kerrokseen, kun perunat ja parsakaali höyryttyivät kypsiksi alemmassa kerroksessa.


Tässä on haudutettu monet puurot. Viime aikoina siinä on kypsynyt myös riisiä Artulle :) Yöksi hautumaan jätetty kattila voidaan aamulla nostaa jäähtymään ja jääkaappiin. Keitettyä riisiä onkin Artun ruuassa melkein joka päivä jauhelihan/maksan/mahan, kasvisten, ja vitamiinien tai kananmunan kaverina. Joskus riisin tilalla perunaa, jos on tullut keitettyä iso satsi. Tämän nimi taisi olla aromipesä :)


Näistä löytyy hyppysellinen karvan kiiltoa, tuiskaus virkeyttä, huiskaus iloista mieltä ja kukkurapäin luille lujuutta :) Etualalla merileväjauhetta


Joskus soseutan kasvikset raakana tehosekoittimessa. Lusikallinen muun ruuan joukossa tekee terää. Porkkanaa, kaalia ym.

Toisinaan kypsyy Yrjölän puuro uunissa. Olen siihen silloin sekoittanut lihatkin valmiiksi. Vaihtelua raakana syötyyn jauhelihaan, ja välillä on mukava, kun voi annostella koiralle ruuan vain yhdestä purkista, eikä ottaa puuroa sieltä, lihaa täältä... Tuohon "uunipuuroon" laitetaan vaihtelevasti niitä kasviksia, mitä kaapissa on. Joskus nokkos- tai marjajauhettakin.


Tilasin yhden pussin kokeeksi kuivamuonaa, jossa ilmakuivattua peuranlihaa, viherhuulisimpukkaa... mutta ei säilöntä- eikä lisäaineita.
Tuoteseloste löytyy täältä ja vielä paremmin täältä.
Muona on vahvaa, ohjeessa käsketäänkin totutella vähintään 5 päivän ajan. Artun vatsa olikin vähän löysällä, kun annoin useammalla aterialla uutta ruokaa. Nyt on annettu päivän annoksesta vajaa 1/3 ja vain yhden kerran päivässä riisin kanssa. Eikä edes joka päivä. Maha tuli kuntoon, varpaiden ja korvien kutina on mysteeri. Alkoiko tästä vai jostain muusta, aika näyttää.
Meille tuo ei tule koskaan pääruuaksi, vaan esim. juuri riisin täydennykseksi silloin, kun tuoretta lihaa ei ole kaapissa.

Artun päiväannos olisi 85g, mikä on 1,5 mittakupillista. Ruoka on tosi vahvaa, lihapitoisuus vähintään 65%, mutta määrä näyttää kovin vähältä, kun vertaa omiin pöperöihimme, joita syödään reilut 300g päivässä. Miten raakaruokaa syövän koiran vatsa voi täyttyä noin pienestä...
Tämän kuivaruuan hintakin tulee kohtuulliseksi, kun sen sekoittelee vain lisäkkeeksi. Tätä sarjaan kuuluu lisäksi ainakin lammasta ja kalaa, kuivana sekä purkkiruokana. Ja saamme niitä ihan omalle paikkakunnalle lemmikkikauppaan, joten ei tarvi tilata enää netistä :)


Tämän ruokasarjan pötköt on maistuvia. Useimmat niistä lisä-, väri ja säilöntäaineettomia. Ihan varma en ole tästäkään, aiheuttaako tällä hetkellä tassujen ja korvien kutinaa. Pitäisi eliminoida muut ruuat pois, että selviäisi.


Kyllä meillä herkutellaankin joskus:) Mutta mahdollisimman luonnonmukaisesti, ilman lisä- ja väriaineita. Ilman niitä hurjan värisiä ja tuoksuisia patukoita, joita olis hyllykaupalla ja halvemmalla kaupoissa. Toisaalta, herkkuja käytetään vain koulutukseen ja kynsien leikkuun lievitykseen, joten kustannus ei ole kestämätön.


Moni vastasikin johonkin edelliseen postauksistani, kun kyselin mitä teillä koirankuppiin laitetaan. (Pitkä kuono ja kieli - no heh-heh!)
Muillakin oli allergian tai yliherkkyyden vuoksi ruokaongelmia. Meillä ei oikein menestyksekkäästi olla löydetty kuivamuonaa, tämän uusimman testaus on vielä kesken.
Löysin netistä vielä yhden muonan, Taste of The Wild. Siitäkin luvataan paljon, onko kellään kokemusta?

Makoisia unia, kohta on taas aamupalan aika :)

6 kommenttia:

 1. Tuo ziwipeak kiinnostaa minuakin Pipsan ruokavaihtoehdoksi.. Tarkoitus olisi jossain vaiheessa siirtyä lähemmäs raakaruokintaa, mutta varmaankin tullaan pitämään jotakin kuivamuonaa rinnalla.. Tuo voisi olla hyvä vaihtoehto :)

  Itsekin yritän pitää Pipsan makupalat mahdollisimman luonnonmukaisina, oikeastaan ainoat "epämääräisemmät" namit on noita hammasharjoja.

  Millaisia oireita Arttu saa "väärästä ruuasta"?

  VastaaPoista
 2. Artulla kutisee korvalehdet, kainalot ja tassut. Korvalehtiin tulee näppylöitä, korviin mustaa möhnää, tassun pohjia pureskellaan ja kylkiä rapsutellaan... Raakaruokinnan aikana noi vaivat on poissa tai hyvin vähäisiä.

  Voin saada Ziwi Peakista torstaina lisätietoa, palaan sitten asiaan täälläkin. Kokemus on tietty paras opettaja, ja olen koko ajan kuulolla, johtuuko rapsuttelu nyt siitä vai jostain muusta.

  Kutiseviin ja röhnäisiin korviin oli tosi hyvä apu Relaxant Animal -tuotteista http://kauppa.hyvanolonmediat.fi/product_catalog.php?c=28
  Seerumista, pesunesteestä ja vedestä tehtyä liuosta laitoin korvan täyteen (kesällä takapihalla!), hieroin kevyesti - ja peräännyin kun koira ravisti korvan tyhjäksi :) Parin huuhtelun jälkeen korvat oli tosi puhtaat pitkän aikaa. Seerumi rauhoittaa myös kutisevaa ihoa ja korvalehtiä.

  VastaaPoista
 3. Meillä siirryttiin äskettäin syömään tuota Taste of the wildia, westland -sarjaa, ja kyllä on tykätty. Arskalla on ollut hiivaa korvissa ja viime vuoden aikana myös furua varpaitten välissä, mutta tämä sapuska näyttäisi toimivan meillä. Ja on hyvin maittavaa!

  Noihin kutiseviin, röhnäisiin korviin auttaa myös Molkosan eli juuri sitä mitä ihmiset juovat helliäkseen vatsaansa. Koirille sitä sivellään laimennettuna korvalehtiin. Ei saa tukkia syvälle korvakäytävään, vaan ainoastaan näkyviin osiin. Pari kertaa viikossa, niin loppu kutina ja mönjän tulo lakkaa!

  VastaaPoista
 4. Romulus, kiitos vihjeistä!
  Saako tota Taste-sarjaa yhtään pienissä pusseissa? Meille riittäis vaikka kilo aluksi, että nähtäis sopiiko se ollenkaan.
  Molkosania vois kokeillakin korvalehtiin. Vaikka tuo Relaxant Animal -sarja on hyvin luonnonmukainen myös.

  VastaaPoista
 5. Me vaihdettiin vähän aikaa sitten kuivamuona Royal Caninin mäykkyjen junnuruokaan ja samassa alkoi paukuttelu, korvien rapsuttelu ja korvat tuntuu möhnivänkin jonkin verran.. Olen vähentänyt kuivamuonan annostusta ja korvannut sitä raakaruualla ja paukuttelu on loppunut, korvien raapiminen ja möhniminenkin jonkinverran helpottanut.. Täytyy neuvotella kasvattajan kanssa, että onko tuollainen reaktio normaalia kun vaihdetaan kuivamuonaa, vaikka vaihto tehtiinkin todella hitaasti. Itsellä on vaan sellainen fiilis, että tuo RC:n ruoka ei oikein sovi Pipsalle..

  VastaaPoista
 6. Mai, taste of the wildia saa myös pienemmässä pussissa, taisi olla parin kilon pussi, jonka mekin ostimme ensiksi ja sillä testasimme. on ollut todella hyvää sapuskaa!!
  Lisäksi olemme lisänneet ruokaan poroa, lammasta tai kalkkunaa, ja meillä tykätään :)

  VastaaPoista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)