torstai 19. heinäkuuta 2012

Puutarhahuolia

Mikä viheliäinen syö karpaattienkellon kukkia:

...sekä syysleimun ja...

...jopa kuunliljan lehtiä!

Kukkapenkissä näin kaksi reilun leppäkertun kokoista, kullanruskeata kovakuoriaista, ne oli hiukan kulmikkaita muodoltaan. En tunne näitä tuhoöttiäisiä, mutta en halua niitä heti ensimmäisenä kukkakesänä meille.

Minttu ja persilja ovat saaneet mustia pieniä vieraita, voiko lehtiä käyttää?
Ketä ovat nämä kurjat kesävieraat? Miten niistä pääsee eroon...

 Juhannusruusu näyttää tältä harmaine lehtineen.

 Vihollisista viimeisin kurkkii naapurin aidan raosta, humalaköynnös täynnä kirvoja!!!

12 kommenttia:

 1. No voi ei. Olen aika huono neuvomaan, kun en harrasta tuota puutarhanhoitoa juurikaan. Hämärästi muistan, että vedellä laimennetulla Tolulla ainakin voi suihkutella ja sen pitäisi joitakin öttiäisiä tappaa ja karkotella. Sun pitää nyt kysyä paikallisesta puutarhamyymälästä apuja. Harmi:( ja lisää ylimääräisiä hommia. M-L ja Ossi, joka kyllä puutarhuroi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin niin arvasin tämän, kun väänsin kukkapenkkiä ja kuljetin multaa. Eikö juuri mun pihalle iske kaikki härmät ja kirvat! Toi naapurin humala on kyllä viimeinen pisara, kun vaan uskaltais ehdottaa, että revi se pois.

   Ossi tänne heti neuvomaan mua. Arttu jahtaa ihan vääriä ötököitä ja Bassen päässä ei pyöri muuta kuin PalloPalloPallo!

   Poista
 2. No voihan harmituksen harmitus. Mä en ymmärrä noista mitään. Mä oon kanssa kuullut tuon laimennetun tolun ja sit mäntysuovan, siis laimennettuna kans.

  Tälläi yhtäkkiä kun katsoin netistä, löysin tällaisen sivun, voiskohan sieltä löytyä jotain: http://www.puutarha.com/kasvinsuojelu_ja_tuholaiset.asp
  Myös Martta-liiton sivuilta löytyi jotain:
  http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/kodin_kasvit/kotipiha/tuholaiset/

  Ruiskuttele salaa siihen naapurin humalaan sitä mäntysuopaliuosta, jos et arvaa pyytää sitä poiskitkentää ;) Toivottavasti toi sun ongelmas ratkeis pikaseen ja pääsisit nauttimaan työsi hedelmistä, eli ihailemaan niitä kukkia ja kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä :) Itsekin seikkailin äsken Marttaliiton sivuilla. Nokkosvettä, kumppanuuskasveja, mäntysuopaliuosta, hiekkaa, kalkkia, tuhkaa... pää on ihan pyörällä!

   Se humala on tuolla aidan lautojen välissä niin laajalla, että suihkuttelut ei taida enää auttaa. Keväästä asti olen katkonut mun puolelle tunkevia versoja.

   Taidan mennä tekemään yhden helminauhan, siinä ei ole punkin punkkia ;)

   Poista
 3. Meidän Pikku Metsän tuomiin iski tuomenkehrääjäkoi. Puut näyttävät aivan luurangoilta. Keväällä laitan humalan juurelle Provado hyönteispuikkoja, muuten humala katoaa pieniin ahneisiin kitoihin. Humalani on liian kuumassa paikassa, lieneekö tuo syynä siihen ettei se kestä öttiäisten hyökkäyksiä. Samaista puikkoa tökkäsin myös pasuunakukkani juurelle, sillä viime kesänänä senkin lehtiin iski toukka-armeija. Muuten suihkuttelen laimealla mäntysuopaliuoksella kirvat. Marttojen sivuilla on tehokkaita niksejä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen että ruusun söi ruusuetanainen, muut kasvit on sitten kirvojen tai porkkanakempin tms. kohteena.
   Taidanpa ujuttaa aidan raosta muutaman hyönteispuikon ensi keväänä naapurin puolelle, siellä asuvalle ihmiselle mun on ehkä turha antaa ohjeita...

   Kiitos neuvoista!

   Poista
  2. Hei sille naapurin humalalle pistät juurelle sitä nestemäistä rikkaruohojentorjunta-ainetta. En nyt muista nimeä, mutta pitäisi tehokkaasti tappaa kaikki rikkaruohot. Tehoaa varmastikin myös humalaan.:)

   Poista
  3. Heh-hee, yhtäkkiä tuntuu että kaikki vihaa enemmän naapurin humalaköynnöstä kuin tuhohyönteisiä ;) Mutta joo, mieli tekin tehdä noinkin, koska aidan takana on niin tarkka täti muissa asioissa (lue: muiden asioissa).

   Poista
 4. Ai tuo on karpaattienkello! Mulla on tuollainen, mutta enhän minä sille nimeä tiennyt, se on mulla vieläkin sisällä ikkunalaudalla kun jotenkin unohdin laittaa sen ulos kesäksi. Ehkä pelastin sen hengen, melkein kaikki muut ostokukat on heittäneet henkensä tämän kivan kesäsään takia. Grrr.

  Minä olen varta vasten ostanut humalaköynnöstä :) On monivuotinen (sori!), kasvaa nopeasti ja on turvallisempi eläinten kanssa kuin moni muu. Köynnöksissä on älyttömästi myrkyllisiä lajeja, mutta humala ei oo, lähinnä sillä on rauhoittava vaikutus. Kohta kuule kiittelet sitä naapuriasi :D hehhee! Minä olen laittanut humalaa varjostamaan noita "eläintarhojani". Kasvaa muuten mahtavasti vesisateessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karpaattienkellon voi pitää "kertakäyttökukkana" sisällä ruukussa tai istuttaa sen ulos. Mutta jos sulla onkin morsiuskello, se ei talvehdi Suomessa. Karpaattikin kannattaa suojata talveksi, jos siirrät sen ulos. Ja se on kivikko- tai reunuskasvi, lyhytikäinen, eli vaatii kai jotain jakamista muutaman vuoden välein. Ugh ;)

   Mulla ei ole ollut mitään sympatiaa humalaköynnöstä kohtaan ennenkään :) Se kerää amppareita, kirvoja ja siihen tulee sellaista makeaa nestettä tai jotain. Mutta ihan hyvä, että se toimii nopeakasvuisena siellä, missä sitä tarvitaan.

   Nyt on vakuuteltu puolin ja toisin kasviemme paremmuutta ;D))

   Poista
 5. Moi!
  En oo mikään viherpeukalo, mutta se tolu/mäntysuopa vesi vois auttaa kirvoihin. Joo, humala on ainakin vihoviimeinen kasvi leviämään, meillä tuossa naapurin väliaidan päässäoli pieni tupsu, mutta arvaa vaan miten paljon sitä nyt on. Tänä kesä on kaikkea paljon, rikkaruohojakin!
  Ne koppiaiset vois olla kultakuoriaisia, niitä-kin näkyy ainakin täällä olevan paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokkosvesi on kokeilematta, yritin löytää lenkillä aineksia, mutta eipä näkynyt.
   Onks ne kultakuoriaiset tuholaisia vai muuten vaan pihan koristuksia :)
   Joko pian tulette Bloggerin puolelle?

   Poista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)