torstai 11. huhtikuuta 2013

Runotorstai


Lehm ja koiv

Mää tahro olla lehm koivu al.

Mää en tahro olla luav.
Mää en tahro oppi uut taitto-ohjelma.
Mää en tahro selvittä äit-tytär suhret.
Mää en tahro viärä sitä kirjet posti.
Mää en tahro soitta Kelan tätil.
Mää en tahro muista yhtäkän pin-koori.

Antakka mu olla lehm koivu al.
Viäkkä mu väsyne nahk
kamarim permanol, kakluni ette.

- Heli Laaksonen (Pulu uis 2000) -

8 kommenttia:

 1. Ai mää olisin mieluummi luav, ku lehm koivu al. Heli Laaksosen runot tälläisinä pieninä pätkinä ovat ihania. Pitempiä pätkiä minulla alkaa olla vaikea lukea. Jotenkin en tiedä, miten murteet ovat minulle niin vaikeita. Kyse ei ole ehkä ymmärtämisestä vaan jostain mystisestä... Muistan, kun aikoinani luin Laaksosen kolumneja, niin ne alkoivat jo olla liian pitkiä. Mut tämä oli hiano, M-L (Ossi ei piittaa runoista)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoista aivojumppaa onkin pidempien murrekolumnien lukeminen, siinä väsyy :) Toisaalta kolumnit on suorasanaisempaa tekstiä, joten jos on vähänkin Varsinaisen Suomen murteesta jyvällä, sanat alkaa soljua itsestään. Toista on joku vieraampi murre.

   Tämä runo oli aivan nappi löytö tälle päivälle. Mää en tahro muut ko olla kamarim permanol, kakluni edes ;)

   Sen verran kumminkin olen tahtonu tänäänkin, että kylppäri tuoksuu lavendeli-minttu-puhdistusaineelta :) Kaksi aivastelevaa koiraa ihmetteli ovella, mitä ihmettä täällä NYT tehdään...

   Erikoisterkut Ossille: "Vuh-vuh!" Siinä ei ollut runoutta tippaakaan :)

   Poista
 2. Tässä runossa ollaan todella depression kourissa. Joskus tosin tuntuu siltä, että olisi parasta olla lehmä koivun alla ja päätyä loppujen lopuksi lattiamatoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisen kerran luin runon postikortista, ja se tuntui hupaisalta, mutta tosiaan nyt (itse toisissa tunnelmissa) depressio on aika vahva. Mutta kivoja kielikuvia, kun puhutaan kakluunista, se tuo jotain lämpöä ja kodikkuutta runoon.

   Joskus todella tuntuu riepumatolta, mutta aina sieltäkin on korkeammalle tasolle noustu ;)

   Poista
 3. En mäkään tahro. Mitään noista. Enkä paljon muutakaan. Paitti tietysti kattoa Greyn Anatomiaa netistä ja syörä niitä Hullareilta haettuja mocca-suukkoja. ;D

  Loistava runo! Heli Laaksonen on kyllä hyvä. Kiitos tästä! <3


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, tarvitaan niitä päiviä, kun ei tahro mitään. Sen jälkeen aurinko paistaa taas kirkkaammin kuin ennen, ennemmin tai myöhemmin :)

   Mukavaa että tykkäsit runosta :)

   Poista
 4. Talvisi emmääkää muut tahro, ko nukkuu visusti fällyje al kevvääsee asti. Sitko aurinko ruppee vähä paistamaa tualt pilvie raost, ni sit mää voisi herät ja syär vaik palase suklaatii ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on mennyt jo aika monta palaa suklaata, niin paljon on aurinko paistellut :)

   Poista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)