tiistai 4. helmikuuta 2014

Ottaako päähän - vai hampaaseen?

(HUOM: käsikauppalääkkeiden määrät tekstissä eivät ole ohjeeksi, vaan faktaa siitä, mitä ei kannata tehdä. Mitä pikemmin lääkärille, sen parempi.)

Sunnuntaina:
-"orastavaa" hammassärkyä lohjenneessa hampaassa
-illalla Panadol Forte 1g

Maanantaina:
-klo 04:00 Panadol Forte 1g
-klo 09.30 Panadol Forte 1g
-klo 10.00 hammaslääkäriin
-klo 10.10 3 puudutuspiikkiä => odotushuoneeseen odottamaan
-klo 10.30 2 puudutuspiikkiä ja juurihoiton aloitus
-klo 11.00 kotona, puudutus turruttaa vielä mukavasti
-klo 12.30 2 x 400 mg Buranaa
-klo 14.00 antibiootti
-klo 17.00 2 x 400 mg Buranaa
-klo 21.00 päivystykseen => kaksi kipupiikkiä kankkuun
-klo 23.00 antibiootti

Tiistaina:
-klo 05.00 Arcoxia 120 mg
-klo 08.00 antibiootti
-klo 10.00 Panacod
-klo 16.00 antibiootti
-klo 17.00 Panacod
-klo 23.00 Panacod
-klo 24.00 antibiootti
-klo 05:00 Arcoxia
jne...

Soitin aamulla hammaslääkäriin, jossa eilen kävin. Tämä on kuulemma ihan "normaalia", eli ei tarvi huolestua. En ehdi huolestua, koska lääkkeiden kellottamisessa ja uuden pillerin odottamisessa on tarpeeksi työtä. Tätä voi kutsua tuskaksi. Joka toistuu aina jo pari tuntia ennen kuin on uuden lääkkeen aika. Ja vielä tunti sen jälkeen.

---

Arttu on toiminut hyvänä sairaanhoitajana. Katsellessaan tuskaista kävelyä ja pään pitelyä (poskeen kun ei uskalla koskea, on pakko tarttua päähän, johon säteilee melkoisesti hermokipua korvasta aina takaraivolle asti) Arttu rullautuu sohvalle tiukemmin. Kun lääke helpottaa ja hymyilen koiralle, se virkoaa ja heiluttaa häntää.

Ainut lepoasento on sohvalla tyynyjen varassa. Makuulla kertyy liikaa painetta päähän ja siihen viheliäiseen hampaaseen. Jota ei (onneksi...?) poistettu.

Naapuri tuli hakemaan koiran lenkille. Huomasin, että hymyilen kuin ääliö. Kun lääke alkoi vaikuttaa tunnin odotuksen jälkeen, onhan se aika ymmärrettävää... Kiirehdin selventämään tilannetta, ettei minua luulla naapuriavun hyväksikäyttäjäksi!

Voikaa hyvin, pitäkää itsestänne huolta. Ensi viikolla vien Artun hammaskiven poistoon, sillä tätä kokemusta en halua kenellekään, vähiten herttaiselle hoitajalleni.

24 kommenttia:

 1. Hammaskipu on karrrrmeeta. Voi sua pientä! Toivottavasti pian helpottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon niin kovasti samaa, koska vastassa on taas pitkä yö.
   Kiitos Nettimartta rohkaisusta :)

   Poista
 2. Voi kurjuus, millainen riesa! Täälläkin emännällä on muistissa kammottava hammaskipukokemus vuoden takaa, josta jäi jälkiseuraukseksi hirveä hammaslääkäri- ja särkylääkekammo.
  Paljon, paljon parantavia terveisiä!
  Mirkku muiskauttaa parantavia muiskauksia!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua. Hammaslääkärikammosta kiitän kouluaikoja, särkylääkkeet ovat tällä hetkellä ystäviäni ;) Kerrothan tarinasi tarkemmin vasta, kun tämä helpottaa...
   Kiitos terkuista ja Mirkulle lähtee täältä hoitajan delegoimat kuonomuiskut <3

   Poista
 3. Tuli kyllä hiki tuota pillerilistaa lukiessa, varsinkin kun et vieläkään säästy kivutta :( Toivottavasti juurihoito tepsii ettet nyt turhaan kärvistele! Onneksi sulla on karvainen hoitaja :) Tsemppiä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hoitaja tuottaa eniten hyvää mieltä ja se vaikuttaa ja vapauttaa varmaan parantavia endorfiineja ;)

   Poista
 4. Oih ja voih! :/ Otan NIIIIN osaa! ((halaus)) Valitettavasti tiedän, mitä hammassärky on. En kiusaa yksityiskohdilla, sanon vain sen verran, että 10 vuotta se yksi tietty, viheliäinen poskihammas aiheutti ajoittain ihan sietämätöntä tuskaa ja sitten lopulta revittiin pois. En ikävöi!

  Mitä mieltäköhän nykyään ollaan ketoprofeiinista hammassäryn hoidossa? Ketoprofeiini on tulehduskipulääke niin kuin Burana ja Arcoxiakin eli niitä ei saa ottaa yhdessä, mutta käsittääkseni Panacodia ja yhtä tulehduskipulääkettä saa käyttää samaan aikaan. Tuli vaan mieleen, kun minulla aikoinaan auttoi kaikista parhaiten juuri ketoprofeiinin (kauppanimi esim. Ketomex) ja parasetamolin yhdistelmä.

  Toivotan pikaista paranemista Sinulle ja lähetän rapsutuksia uskolliselle hoitajalle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Panacod-Arcoxia -yhdistelmä on päivystävän lääkärin määräämä. Eiliset Panadol-Buranat omia yrityksiä, koska niitä löytyi kaapista. Eli kai tässä joku tolkku on ;)

   Tämä kyllä avartaa taas kokemuksia: kipupotilaiden elämä on varmaan sietämätöntä. Joskaan tätä hammastuskaa ei kukaan kestäisi jatkuvana. Pettäis joko sydän tai järki...

   Onneksi olen niin tarkka reseptilääkkeiden kanssa, että käytän vain ohjeen mukaan. Särkevä puoli päätä nimittäin houkuttelisi kovasti vetämään purkista vaikka mitä!!

   Kiitos sympatiasta, onneksi sinä pääsit eroon viheliäisestä hampaasta, jos ei kerran muu auttanut. Hoitaja heiluttaa vapaalla tassulla :) Toisella se pysyttelee tiiviisti kyljessä kiinni <3

   Poista
 5. Voi hurja! En kadehdi oloasi ollenkaan, yksi pahimmista on hammassärky. Auttaisiko kylmäkalle poskella, kylmä turruttaa kipua ja lievittää mahdollista tulehdusta? Jos ei kylmäkallea pakkasesta löydy, niin sitten lunta lapaseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hammassärky on kunnon hermosärkyä, jyrsivää, poraavaa tuskaa.

   En ole uskaltanut kokeilla kylmää enkä kuumaa. Normi hammassäryssäkin molemmat aiheuttaa melkoiset vihlaisut, jos on reikä hampaassa. Kyllä tämä tästä, tänään ilta on jo aavistuksen parempi aamua ;)

   Poista
 6. Voi ei ...Mä en tykkää hammaslääkäreistä ja hitunen peleko aina on taustalla. Kipu on inhottavaa ja varsinki hammassärky.Toivon mukaan pian alakaa kipu hellitämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, olisin revennyt nauramaan tosta tykkäämiskommentistasi, jos ei leukaan sattuisi =D Hammaslääkäreistä tykkääminen ei onneksi ole pakollista ;)) ja mulla se pelko on aina etualalla, kun hammaslääkäriin menen. Nyt tosin ei kasvanut hammaslääkäripelko, vaan toimeenpiteen jälkiseurausten pelko.
   Kiitos, jaettu kipu on jo helpottanut vähäsen... eilen en täällä olis jaksanut kirjoitellakaan. Hassua, kun oman voinnin kohenemista vertaa siihen, mitä eilen ei vielä olis pystynyt tekemään :) Ihan kuin ei säryn määrä olis tarpeeksi hyvä mittari. Kai sitä pitää niin subjektiivisena kokemuksena, että pitää verrata johonkin konkreettiseen asiaan.

   Poista
 7. Riitu4.2.14

  Kuonomuiskui!!!

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti tulehduskipulääkkeet yms auttavat. Tuo Arcoxia on aika tuju tulehduskipulääke ja sitä käytetään kanssa muistaakseni kihdin hoitoon. Se on sen verta tujua kamaa, että toivottavasti pitää säryt loitolla. Pikaista toipumista ja jos ei hammas tokene, niin se on parempi repiä pois. Silloin ainakin särky helpottaa. Terkkuja sulle ja Artulle, M-L ja Ossi-mossinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illan mittaan on alkanut helpottaa. Täysi lääkepöhnä tietysti päällä, mutta edistystä sekin, että ne auttaa.

   Arcoxia ei yksinään auttanut aamulla kuin pari-kolme tuntia. Sitä pitää nyt ottaa viikon kuuri, säryn määrästä riippumatta, näin ymmärsin. Tosin kaikki mua hoitaneet on joutunu toistamaan asian jopa kolmesti ennen kuin meni perille... potilas tyrskii, hoitaja selittää, potilas niistää, hoitaja selittää, potilas kysyy mitä... Hih, kyllä nyt jo alkaa naurattaa, eilen illalla ei.

   Hammaslääkäri oli sitä mieltä, että hammas ehkä pelastuu, tämä on vain jälkikipua siitä juurten ronkkimisesta. Niin kai sitten.

   Terkkuja sulle ja Ossi-murulle :)

   Poista
 9. Auts, auts ja auts! En kyllä yhtään kadehdi, hammassärky on (sappikivun kera) yksi vihuliaisimpia kivun aiheuttajia. Järkihän siinä menee. Toivottavasti yön ja nyt päivän aikana olis edes vähän auttanut noi kipulääkkeet. Jaksuja ja tsemppejä, muiskuja sairaanhoitajalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamu oli iltaa kauniimpi ;) Antibiootti auttoi tulehdukseen ja kaikki alkaa olla viittä vaille hyvin. Leuka tietty on vielä turvoksissa eikä tule mieleenkään syödä toisella puolella suuta. Mutta se on pian ohi :)
   Sairaanhoitaja ottaa muiskut vastaan lisää pyytäen ;))

   Poista
 10. Hammassärky on ihan kamalaa, nimimerkillä kokemusta löytyy runsain mitoin. Melkein rankkaan sen pahemmaksi kuin migreenikohtaukset, joista on myös kokemusta lapsesta saakka. Tsemppiä kovasti ja toivottavasti myrkyt tepsivät!

  Typyn emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jälkiväsymystä lukuun ottamatta alan olla kuosissa. Pientä jyrsintää leukaluussa, mutta myrkkyjä on voinut vähentää jo radikaalisti. Yöksi pitää ottaa, mutta muuten on enää antibiootti jäljellä! Pysyköön migreeni kaukana sinusta, se on omalla tavallaan tosi kurja kaveri. Iskee ilman syytä (lähes) ja yllättäen! Iloa talvipäiviin <3

   Poista
 11. Voi jeesus sentään! Kuinka mää ny uskallan sinne hammaslääkäriin? On pitänyt jo parisen vuotta mennä poistattamaan viisaudenhammas. Nyt olen jo nähnyt operaatiosta painajaisia. Pikaista paranemista sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhoitu :) Hampaan poisto on eri juttu, oikeasti. Sulle ei jää mitään ronkittuja hermonpäitä tuikkimaan, eikä viisurisi liene pahasti tulehtunutkaan, koska kannat sitä mukanasi ;)

   Multa leikattiin joskus viisuri, kun juuret oli kiertyny leukaluuhun kiinni henkensä kaupalla! Ja olen yhä sitä mieltä, että jos on tiedossa hankala poisto, kannattaa mennä kunnon kirurgille, silloin toimenpide ei tunnu missään. Jälkikipuja on aina, mutta poistettu ei enää särje, leuka toki kipuilee. Yksilöllistä, mutta siitä olen varma, että yksikään hampaan poisto ei aiheuta tätä, mikä mulla nyt oli. Ei edes se viisaudenhammas silloin kauan sitten, vaikka kipeä olinkin.

   Jos saan neuvoa... mene heti varaamaan aika. Ennen kuin ehtii tulla lisää ongelmia tulehduksen vuoksi, kuten mulle. Tsemppiä sulle, pelkuri neuvoo toista <3

   Poista
 12. Huih... kylläpä sulla on ollu kärsimyksiä. Toivottavasti on jo helpottanut! Minä pelkään kuollakseni hammaslääkäriä, pitäs mennä mutta en uskalla:( :( Pelko jäänyt ammoisista kouluajoista, kun oli ihan kamalat lekurit ja porasivat minne sattuu:(
  Parempaa helmikuun jatkoa ja muiskaus sille sairaanhoitajalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuviikko oli tosiaan kuin kauhuleffasta... Nyt on kaikki ok, ainakin siihen asti kun juurihoitoa jatketaan :/ Antibiootit loppuu huomenna, tulehdus hampaassa on talttunut, kaikki siis hyvin.

   Samat sanat, kouluhammaslääkärit oli aikoinaan melko pelottavia. Ja kiukkuisia... Onneksi nyt aikuisena saa valita, kenelle legonsa vie korjattavaksi!

   Mene ihmeessä ajoissa, jos on tarvetta. Etsi kiltti lekuri ja sano, että laittaa tarpeeksi puudutusta. Kyllä se siitä :)

   Artturi muiskuttaa Tiitua ja sinua kiitokseksi ;)

   Poista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)