sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Adventti

"Entä jos ei olisikaan mitään joulukiirettä? Jos olisi kokonainen kuukausi aikaa valmistautua, pikku hiljaa ja kaikessa rauhassa?"

Ensimmäiseksi tuosta – erään viisaan kirkonmiehen – ajatuksesta tuli tietysti mieleen haaveilemani piparintuoksuinen, jouluaskartelun täyttämä ja kiireettömien, mutta sitäkin perusteellisempien ostosten tekeminen. Joulun kunniaksi, tietenkin...

"Entä jos valtaisimme adventin takaisin? Raivaisimme kalenterista ne viikot rauhalliseen odotukseen. Sanoisimme jyrkän ein pikkujouluille, kieltäytyisimme käymästä kaupassa pyhäisin, hidastaisimme tietoisesti?"

Siinä se on. Adventti ja joulu, jota väsynyt sielu ja uupunut kroppa kaipaa. Kun vielä saisi tämän levottoman mielen mukaan samaan juoneen.

Levollista adventin aikaa!

6 kommenttia:

 1. Ku kiire vettää mukkaasa ja ahistaa mieltä.
  Istaha alas ja näätä sille kieltä.
  Sano ettet ennee lähe sen mukkaan.
  - Ee voemiisa ylj jaksa kukkaan.
  Väsyny ruotos sohvalle oekase.
  Ja määräkoera vierees siihen kuapase.
  Lepata ee ennee siinä levoton mielj
  ku nennees lipasoo lämmin kielj :)

  Raahallista atventinaekoo kummallehhii rakkaavvella, Iivari

  VastaaPoista
 2. Kiitos Iivari ja kirjurina ollut äitee ;)
  Sanoitte juuri yhden tärkeän asian. Lemmikin kanssa rentoutuminen karkottaa tehokkaasti stressiä, molemmilta.

  Lämmintä adventtia teidänkin tupaan <3

  VastaaPoista
 3. Minulla on ollut aikaisemmin stressintäyttämiä jouluja silloin, kun lapset asuivat kotona ja halusin ylittää omat resurssinikin. Halusin tehdä hyvän joulun. Ehkä teinkin muille, mutta en itselleni.

  Vasta nykyään osaan ottaa joulunajan rauhallisesti, ei ole työstressiäkään enää. Adventti on valmistautumisen aikaa ja olen vuosi vuodelta oppinut ymmärtämään sen, että joulu ei vaadi ponnisteluja, ei minkäänlaisia. Joulu on hiljentymisen aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydellisyyden tavoittelu tahtoo viedä ilon ja rauhan monesta sinänsä mukavasta asiasta.

   Tämä jokavuotinen hullunmylly ja hallinnan menettämisen tunne johtuu kai enimmäkseen aikavarkaista elämässä. Kuinka paljon aikaa uppoaakaan päivätyöhön, omiin asiakkaisiin, lähimmäisiin, huoliin ja arjen rutiineihin.

   Oma jouluni olisi aika minimalistinen. Tai saattaisin hukuttaa itseni jouluvaloihin ja askarrella vielä aattona tähtiä seinälle, mutta minun puolestani lanttu-porkkana-maksalaatikko-kinkku-taakka voisi hyvin jäädä tekemättä. Ihana, suklainen joulukakku ja hyvää salaattia perunoiden ja uunikalan kanssa... itse asiassa juuri se jouluateria, jota söin Itävallassa joulupäivänä liki 20 vuotta sitten :)

   Rauha ja hiljentyminen ei ole toimettomuutta, vaan vapautta ja iloa siitä kaikesta, mitä sydämestään haluaa tehdä. Siihen saakin uppoutua ja siitä saa sisältöä, toisin kuin suorittamisesta.

   Poista
 4. Kyl olisi ihanaa, kun voisi unohtaa sen täydellisyyden tavoittelun. Minä haluaisin helposti paeta pari päivää ennen joulua. Silloin miäs nimittäin alkaa joulusiivota ja yleensä se paniikki jatkuu vielä aattona, huoks. No toisaalta minä en kauheasti siivoa:) Adventin rauhaa teille sinne uuteen ihanaan kotiinne. Terkut Ossilasta!

  VastaaPoista
 5. Täydellisyys on vielä kaiken lisäksi saavuttamaton. Koska ihan aina voi tehdä asiat vieläkin paremmin.
  Nauti, nauti, kun joku siivoaa, puunaa ja laittaa käskemättä paikat kuntoon. Kunnon joulusiivosta riittää iloa pitkäksi aikaa :)

  Levollista joulukuuta, kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)