torstai 21. kesäkuuta 2012

Projekti jatkuu


Puutarhassa nimittäin. Sain käsiini kaksi vadelmapensasta, toinen on makea keltainen vadelma (Rubus idaeus Poranna Rosa), toinen satoisa musta vadelma (Rubus laciniatus Thornless Evergreen). Ne ovat nyt suurimmat aarteeni (heti AB:n jälkeen, tietty...). Istutuspaikka on vielä mietittävä niin, etteivät AB-aarteet satuta tassujaan piikeissä eivätkä pensaita leikeissä.

Hassua jättää pihan toiseen reunaan tyhjä, tasapainoton alue :) Mutta niin se on, koirat käyttävät pihaa ympäri vuoden, laahaavat perässään hihnaa, joka aiheuttaa enemmän tuhoja kuin koirat, joten niiden ehdoilla pitää suunnitella istutuksetkin. Puutarha- ja sisustussuunnittelija voisi kohottaa kulmiaan, kun näkisi ratkaisut, jotka on tehty estetiikasta tinkien, koiriin satsaten.

(EDIT: kuvat lisätty 23.6. kun pensaat löysivät paikkansa pihassa.)


Rubus idaeus Poranna Rosa:
Keltamarjainen, makean maukas ja kypsänä hunaja-arominen. Helppohoitoinen, aikaisin kypsyvä vadelma, jonka sato valmistuu jo elokuussa. Marjat kehittyvät saman vuoden versoon ja koko kasvusto voidaan keväällä leikata alas. Kasvutapansa ansiosta lajike on luontaisesti myös hyvin terve. Esim. vattumatoa ei marjoissa yleensä esiinny.
Rubus laciniatus Thornless Evergreen:
Erittäin satoisa, hyvänmakuinen ja kauniin värinen mustavadelma, sekä tuore- että talouskäyttöön. Istuta lämpimälle kasvupaikalle tai muovihuoneeseen.

Nenäliinan mallisella ja kokoisella pihalla on ennestään se linnun kylvämä mustaherukkapensas. Jotain makeaa satoa siis sen rinnalle toivon noista pikku pensaista, jotka ovat todella pikkuisia vielä. Huh, taas tulossa lapiotöitä. Pikkuisten istutuskuoppa on oltava kunnollinen, sillä juurakko onkin jo melko suuri.

Toivottuja kuvia tulee vielä joskus, pitäähän minun todistaa, että oikeasti olen ollut lapion kanssa pihalla :)

Jos en ehdi ennen juhannusta raportoimaan puutarhasta-koirista-puutarhasta-koirista... toivotan varmuuden vuoksi nyt jo kaikille oikein ihanaa juhannusta. Nauttikaa mahdollisuuksien mukaan kesästä ja koirista, vapaasta ajasta ja lomasta.

12 kommenttia:

 1. Toivottavasti vadelmasato on runsas, kun pensaat pääsevät "kotiutumaan". Puutarhatyöt ovat rentouttavaa hommaa, ainakin olen itse todennut sen. Aurinkoista ja leppoisaa juhannusta koko teidän pesueelle!

  Pimu, Typy ja emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samaa mieltä, pienet puuhailut pihalla rentouttaa! Ovat tuoneet mukavaa vastapainoa tälle hullun (työ)kiireiselle kesäkuulle.

   Juhannuspusut mäyrispojilta teille kaikille :)

   Poista
 2. Sinä se jaksat ahkeroida. Oih, vadelmia, nam. Meilläkin oli joskus parikin rivillistä vattupuskia takapihalla. Niistä vaan tuppasi tulemaan kovin matosia marjoja ja isäntä sitten niihin kyllästyi ja kaivoi aikoinaan pois. Harmitus, nyt taas kaipaisin niitä, mieheni ei!

  Mukavaa ja ihanaa juhannusta myös teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaisiin vadelmiin ei pitäis tulla matoja. Mutta tosi hassua oli löytää kastemato postissa tulleen vadelmapuskan purkista :)

   Kesä on niin lyhyt, se pistää puuhailemaan kaikkea, mitä talvella ei voi. Sitten taas kerrotaan sohvakuulumisia, kun lunta tuiskuttaa ja ulkona on kylmä ;)

   Samoin teille, Ellille terkut lajitoveruksilta <3

   Poista
 3. Ihanaista juhannusta teidän pihapiiriinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja teille tulee oikein herttaista juhannusta, kun odotatte pienintä pian kotiutuvaksi <3
   Viimeiset hetket Myrskylle olla ainokainen...

   Poista
 4. Hauska lukea puutarhatarinoita, kiinalaiset tais olla sitä mieltä että puutarhurit olivat niitä onnellisimpiä ihmisiä vai mites se meni...meillä kasvaa pari-kolme vartta vadelmaa portaitten vierellä, nostin ne alkukesästä seinää vasten köynnökseksi ja tänään suihkuttelin mäntysuopavedellä kun olivat täynnä kirvoja. Pahus! Mustavadelma, mielenkiintoista! Juhannusterveiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinalaiset on viisaita! Pienten taimien siirtely ja maan kääntäminen vie nyt voiton askartelulta! Mutta aikansa kutakin, syksyllä taas kääriydytään sisälle ja keksitään muita harrastuksia.

   Toivottavasti kirvat katosi. Voisin sähköttää sulle muutaman miljoona muurahaista täältä meidän kankahalta... eikös nekin syö kirvoja.

   Mukavaa juhannuksen aikaa, koiruliinille myös :)

   Poista
 5. Ihanaa Jussia A:lle, B:lle ja M:lle ;) (Ei nyt kyllä välttämättä tässä järjestyksessä, mutta kuitenkin :)

  Koirien takia joutuu välillä tinkimään yhdestä sun toisesta, meillä on tingitty pihan kaikista istutuksista...siis kyseessähän ei tietenkään ole meikäläisen laiskuus. Pois se minusta, tyystin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, olen niin tottunut siihen, että monet kysyy vain koirien kuulumiset :)

   Kaikenmoisia viritelmiä saa pihalle kehittää, ettei karvakorvat mene ja sotke emännän aarteita. Mistäpä ne voi tietää, että kärhöjen juurelle ei ole asiaa, vaikka tuoksuvatukan versoja saa järsiä mielin määrin :) (Se ei siis ole vadelma, vaan ihan hulluna kasvava ja leviävä pensas, joka on pysynyt tänä keväänä erittäin matalana, kiitos Basselle :)

   Psykologisena kulkuesteenä toimii aika hepponenkin säleikkö, parin ison kiven kanssa tuettuna. Mutta pianhan mäyräkoira keksii, ettei säleikkö olekaan kiinni maassa, vaan kaatuu tassun tönäisyllä...

   Juhannusterkut sinne!

   Poista
 6. Oikein aurinkoista ja rauhallista juhannusta teille:)
  Tiitu laittaa pojille pusut;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiitu ja emäntä!
   Juhannus on ollut ylen leppoisa ja rauhallinen. Pihalla on puolipilvistä, mukavaa :) Iloista viikonlopun jatkoa teille.

   Poista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)