maanantai 22. heinäkuuta 2013

Meillä ulvotaan - kuorossa

Sain tänään ystävällisen huomautuksen koirien haukkumisesta/ulvonnasta pitkin päivää, kaiken sen ajan kun olen töissä...

Järkytys, pettymys, lievä epätoivokin nostaa päätään. Nyt kesällä teen vähän aikaa myös etäpäiviä kotona, mutta syksyllä se autuus loppuu. Ystävällisen huomautuksen jälkeen tulee varmasti erisävyinen, jos en saa koiria pysymään hiljaa.

Olen lukenut koirien eroahdistuksesta lähes kaiken. Oikeanlainen kurikin vaikuttaa siihen, onko koira levollinen omistajan poissa ollessa. Olen alkuvuosien tiukkapipoisuuden jälkeen yrittänyt ottaa koirien kanssa hiukan rennommin. Minusta nekin ovat rentoutuneempia, kun en ole nipottanut enää joka asiasta.

Nyt sitten aloitin taas kurinalaisemman lenkityksen, kiinnitän entistä enemmän huomiota siihen, että ruokaa odotetaan kauniisti istuen, samoin talutushihnan irroituksen jälkeen istutaan ja katsotaan silmiin, kunnes lupa heltiää lähteä vilistämään huoneessa.

Kovin tiukkaan ja järjestelmälliseen kuriin en voi (jaksa) lähteä, aikani ei riitä kovin aktiiviseen harrastamiseen koirien kanssa ja lenkit eivät tule olemaan kovin paljon pidempiä kuin nyt. Onko meillä mitään toivoa? Onko joku muu taistellut saman asian kanssa ja mistä löytyi apu? Olen kiitollinen jokaisesta kommentista, jos löytyy vähänkin neuvoja tai kokemuksia tai muuten vain ajatuksia aiheesta.

EDIT: onko tässä nyt se eroahdistuksen suurin syy:
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/234647-liian-vapaa-kasvatus-sairastuttaa-koiran

Mutta kun en jaksaisi ajatella koko ajan, kun olen koirien kanssa kotona, hellinkö niitä liikaa, tuliko nyt pidettyä kiinni kaikista annetuista säännöistä jne. Kun menen siihen tiukempaan kuriin, koirat eivät ole rentoja, vaan tuijottelevat minua, kuin kaikkeen lupaa kysyen. En taida olla oikea omistaja koirille, nyt stressaa oikein olan takaa.

22 kommenttia:

 1. Voi, onpa harmillista, sekä teille että naapureille. Me ei kyl osata auttaa, ku mekin haukutaan, se ei tosin haittaa, kun asutaan omarissa.

  Pyry-papan kanssa äippä oli harjotellu tunnista toiseen silleen, että äippä kävi ovelle ja takas. Sitten laitto takin päälle ja takas naulakkoon. Näitä siis niin monta kertaa ettei Pyry-pappa reagoinut. Sitten takin kanssa ovelle rapisteleen ja takas. Oli kyllä kulunut eräitäkin päiviä aikaa. Mutta lopulta Pyry-pappa oli ollut ulvomatta, kun tiesi että äippä tulee takas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on jätetty kaikenlaiset koulutusasiat kotioloissa hiukan sivuun ja yritetty ottaa rennosti. Nyt on ilmeisesti palattava ruotuun - sillä riskillä, että muutenkin väsynyt emäntä polttaa päreensä ja pilaa koko homman.

   Yritämme tuotakin hyvää konstia, kiitos neuvosta :) Aloitamme heti huomenna.

   Poista
 2. No onpas kinkkinen tilanne. Oliko tämä ystävällinen asiasta ilmoittaja laittanut nimeään lappuun, että voisit ottaa yhteyttä ja kysyä haukkuvatko koirasi OIKEASTI koko päivän? Kauheasti vinkkejä ei ole antaa. Sitä D.A.P feromonisuihketta varmaan kannattaa ainakin kokeilla. Seuraava järeämpi askel on sitten haukkupannat. Suoraan sanottuna en jaksa uskoa, että AB ulvovat siellä "kaiken päivää". Veikkaan, että jokin ääni saa ne havahtumaan, vahtimaan ja haukkumaan. Niinhän tekee Ossikin. Esimerkiksi kun pihaan tulee lokakaivontyhjennysauto, Ossi kyllä saattaisi haukkua koko ajan, ellen komentaisi sitä olemaan hiljaa. Noin kymmenennellä kerrallahan se sitten uskoo.

  On varmasti harmillista, jos joku ottaa sinut ja koirasi silmätikuiksi. Toivotaan, että haukkuminen vähenee, kunhan koirat vielä hieman enemmän tottuvat uuteen ympäristöön. Tsemppiä, hirrrveesti ei apua ollut, M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut nimeä, ja mietinkin, vienkö alakerran ilmoitustaululle vastauslapun tai lisäkysymyksiä, koska haluaisin lisää tietoa. Esim. viime viikolla en ollut koko päivää poissa kuin keskiviikkona, muut päivät tein kotona etätöitä. Kaupassa kävin, mutta siihen ei mennyt kuin vajaa tunti parina päivänä. Uskon kyllä että nuo haukkuvat ja ulvovat, mutta ettei nyt ole mennyt jonkun muunkin koiran äänet meidän piikkiin...

   D.A.P-haihdutin on ollut töpselissä jo pari kuukautta. Kunpa tietäisin, onko haukkuminen alkanut nyt vai jo kesäkuun alusta. Saattaa nimittäin olla, että feromoni on loppunut siitä vekottimesta.

   Haukkupantaa puntaroimme M&M:n asiallisen myyjän kanssa, mutta totesimme sen olevan epäreilua, jos vain toinen koira haukkuu. Sen haukku voi laukaista myös vieressä olevan koiran pannan, ja kaveri saa sitruunaa naamalleen ilman syytä!

   Kiitos, kaikki kommentit auttavat, muuten tässä rämpisi aivan yksin koiriensa kanssa :)

   Poista
  2. Jos kyseisellä valittajalla ei ollut uskallusta laittaa nimeään, niin melkeinpä antaisin asian olla.Yksi vaihtoehto on tiedustella isännöisijältä miten suhtautua nimettömiin valittajiin. Minä kyllä veikkaan, että jos toinen haukahtaa, niin ei toinen kyllä ole hiljaa. On koira sen verran altis toisen vaikutteille. Jos tarviit videokameraa lainaksi, niin minulta saat. Tarvitsee vain jotenkin fiksata se niin, että nauhoittaa useamman tunnin...Siihen tarvitaan kyllä sitten jonkin sortin ingenjööriä. Terveisin M-L ja Ossi.

   Poista
  3. Voisi ollakin viisasta olla askeleen edellä ja soittaa itse isännöitsijälle asiasta! Toisinaan Basse saattaa metelöidä joillekin äänille yksinään, mutta kyllähän ne useimmiten kuorossa mekkaloivat. Yksin ehkä herkemmin, kun en ole paikalla kieltämässä tai "turvana"...

   Jos joku Mr. Ingenjööri osaa fiksata kameran, voisin kokeilla sitä, kiitos!

   Poista
 3. Oot varmaan lukenu jotain meidän blogista tai siel nyt kuitenki on tallennettuna meidän kamppailuu asian kans.. Mut kaikista tärkein on, ettet itte ahdistu! Mulla meinas kanssa mennä hermo ihan totaalisesti kun mikään ei auttanu ees pitkälkä aikavälillä. Aattelin jo et kirjotan kirjan ei-toimivista yksinoloharjotuksista. Ja sitten - Lemmy hiljeni. Eikä sekään oo pitäny aina, nyt uskallan kirjottaa kun saatiin Lemmy olemaan aivan hiljaa koko päivän ;) Muistat vaan pieniä asioita, itte päätät koska huomioit ja päätät leikit aina itte ja pidät kiinni siitä mitä oot päättäny. Tsemppiä! Älä ressaa liikaa, koirat saa haukkua ja naapurille voi ehdottaa omakotitaloa niin ei toisten koirien haukut kuulu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle rohkaisusta ja neuvoista :) Ja luin juuri äsken läpi kaikki blogisi "yksinolo"-aiheiset postaukset! Laskeskelin siinä sitten itsekseni, jaksanko minä odottaa about jouluun asti tuloksia, tai saanko häädön ennen sitä... Mutta te olette päässeet Lemmyn yksinoloissa voitolle, onnittelut siitä! Sinnikkyys on tuottanut tulosta.

   Sepä siinä, kun ressaan ja ahdistun kyllä nyt jo aika lailla. Koirien kanssa olen yrittänyt olla jämptimpi, mutta tosi väsyneenä tulee annettua periksi. Nyt on vaan jaksettava, kun ei ne naapurit taida muuttaa omakotitaloon ;))

   Poista
 4. Voi elämä...nuo haukkumiset/ulvonnat/tuhoamiset/sisäpissat/sisäkakat (onneksi ei teillä kuitenkaan muuta kuin ääntä!) ovat hankalia juttuja hoitaa, kun saattavat muodostua ihan vaan tavaksi vaikkei koiralle olisikaan mitään sen ihmeempää ahdistusta. Meillähän Aslan tykkää askarrella, joten jätetään aina mainoslehtiä tms. strategisiin paikkoihin esim. sohvapöydälle ja kirjahyllyyn, että askartelee sitten niitä, eikä kirjoja. Tämä ei, tosin, ole mitään eroahdistusta, vaan ihan Aslanin omaa luonnetta :D Siinä on aimo annos keppostelijaa ja metkuilijaa. Ainut huono puoli tässä on se, että ollessaan kahdestaan Alphonse saattaa ruveta komentamaan Aslania haukkumalla jos nuorempi on pahanteossa - ja siitähän lähtee tietty melkoisen kova ääni.

  Olen kanssa sitä mieltä, että kuri auttaa tuossa teidän tilanteessa varmasti parhaiten. Tiukennettu meininki lenkeillä ja sisätiloissa, luulisi homman tyssäävän melkein itsestään siihen. Sitten kyllä on olemassa sekin mahdollisuus, että asiasta valittanut ihminen on liioitellut...se, mikä joillekin on jatkuvaa ärsykettä, saattaa itse asiassa olla vain toistuvat, mutta ei jatkuva, ääni. Onhan noita juttuja kuultu maailman sivu, että naapurit ovat valittaneet koirien metelöineen "koko päivän", "tuntikausia" jne. ja kun omistaja on nauhoittanut/videoinut tilannetta poissaolonsa aikana, on muutamia leikkiinkutsuhaukkuja päässyt jos koiria on ollut kaksi. Voiskos tästä olla kyse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, onneksi meillä aiheutetaan vain ääntä eikä mitään muuta tuhoa! Mutta ehdottamasi askareet koirille eivät kelpaa ennen kuin tulen kotiin. Joskus on pahviin teipatut namitkin syömättä pitkän päivän jälkeen. Mutta silloin pitäisi varmaan kerätä ne pois ja antaa takaisin vasta, kun lähden seuraavan kerran kotoa. Päätin jättää ruuankin syötäväksi vasta kun lähden. Silloin en voi tietää, kumpi sen söi, mutta ehkä se selviää sitten illalla, kun toinen on nälissään...

   Kuria on nyt vaan yritettävä, vaikka kuten postauksessa kerroin, en jaksaisi aloittaa taas sitä vääpelimeininkiä...

   Siinä lappusessa luki, että "kyseessä ei ole yksittäiset haukahdukset, vaan pitkin päivää tapahtuva ulina/haukkuminen. Koirat (tai koira) haukkuvat aamusta siihen asti, että tulette kotiin." Mutta lappu tuli luukusta maanantai-iltana, kun olin klo 14-21 poissa kotoa. Edellisen kerran tosiaan viime keskiviikkona olin aamusta klo 17 asti poissa. Ja sitä edellisen kerran edellisellä viikolla. Että aika harvakseen on koirat viime aikoina voineet haukkua aamusta alkaen...

   Otan selvää, miten voin tietokoneella nauhoittaa koirien päivän, onpa sitten todistusaineistoa ;/

   Kiitos sinulle, kaikesta on apua, vaikka koirasi ovatkin tässä suhteessa aika erilaisia :)

   Poista
 5. Tuo on nyt kyllä harmillista. Olisikohan syynä uusi koti, jossa ei vielä olla ihan "kotona"? Onhan heitä kaksi, joten harvemmin silloin on kyse eroahdistuksesta. En kylläkään tiedä paljon asiasta.
  Pidän peukkuja, että metelöinti on ollut poikkeustila ja rauha palaa niin teille kuin naapurustoonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti uusi koti aiheuttaa vielä stressiä. Vaikka koiria on kaksi, minä olen molemmille maailman napa, vähän turhan suuressa mitassa. Ja kaverukset lietsovat toinen toisiaan kaikenlaisiin mielentiloihin. Basse on hyvin rauhallinen koira yksin ollessaan, mutta ottaa kaikessa mallia Artusta. Ja toisaalta: kun Basse aloittaa ikäväulvonnan, kun suljen oven, Arttu tulee mukaan, kuten kunnon laumanjäsenen kuuluukin...
   Kiitos, toivotaan että poikkeustila menee pian ohi.

   Poista
 6. Meillä oli bicon bolognes koira ikää jo paljon aina, kun jätimme kotii yksi se ulvo, mutta ostimme haukunesto panna joka suihkutaa sitruuna tuoksusta ainetta niin siihen loppu ulvominen. Nyt vanhus on ollut jo yli vuoden koirien taivassa.. Olen kuullut, että kyseinen panta ei auta kaikille koirille.. Toivon, että apua löytys..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että se tehosi teillä. Olisikin helppoa, jos kaikki konstit auttaisi joka koiralla, mutta tässä on ilmeisesti etsittävä meille sopiva ratkaisu. Kahden koiran kanssa se on vielä haasteellisempaa, kun kummallakin voi olla eri syy haukkumiseen/ulvomiseen.
   Kiitos, kun kommentoit :)

   Poista
 7. Hei, mun yks blogikamu joka asuu rivarissa ja naapuri oli valittanu koirien haukunnasta, hänellä on 2 pitkäkarvaista mäykkyä, oli laittanu jonkun nauhurin tai jonkun nauhoittamaan. Siitä sai sitten kuunneltua onko haukkuneet vai ei!
  Olis kyllä valittaja voinu nimensä laittaa! Onko talossa muita koiria, jos kuuluukin muualta ja luulevat vaan että pojat haukkuu. Isännöitsijältä kannattaa kyllä kysyä tuosta, miten tuohon lappuseen pitää suhtautua.
  Toivottavasti tilanne paranee.
  Pojille muiskut;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauhoitus/sanelu on suunnitteilla. Mielenkiinnolla odotan, mitä koirien päivistä tallentuu.

   Talossa on paljonkin koiria. Ihmetyttää valituksen ajankohta, olisiko sittenkin sekoittanut muihin koiriin.
   Toivotaan tosiaan, että osaan tehdä oikeita korjausliikkeitä, ja tilanne rauhoittuu. Kiitos sinulle ja rapsutuksia Tiitulle :)

   Poista
 8. Omistatko sanelulaitetta? Se on kätevä laite nauhoittamaan koirien metelöintiä. Minulla on sellainen 30 minuutin laite ja se menee tietenkin päälle vain ääntä kuullessaan, joten sen kanssa voisi saada jonkin kuvan koirien pitämästä metelistä. Jos kaikki 30 min. tulee täyteen, niin sitten voi jo kyllä puhua ongelmasta, koska todellisuudessa se voi olla monen tunnin konserttikeikka...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on luvattu lainaksi jo videokamera ja sanelulaite, joten pian päästään tallentamaan totuutta :) Todellakin, jos 30 min tulee täyteen, on kyse ongelmasta. Mutta asia kerrallaan, ensi viikolla ollaan viisaampia!

   Poista
 9. Mulle entinen naapuri (tai oikeastaan ekana siskon miehelle) sanoi että mun koira räkyttää pitkin päivää. Sillon oli pelkästään Ronja. Olin kysyny seinänaapurilta eikä Ollu kuullu mitään ja toisella puolella asuu puolikuuromummo. Tämä valittava (mun entinen hyvä ystävä) asui tämän mummon naapurissa. Rivari kyseessä.

  Yritin asiasta soittaa naapurille, tuloksetta. Laitoin viestin jossa kysyin haukkuuko Ronja paljon. Vastaus oli "kyllähän se aina räkyttää kun ohi kävelee". Jatkokysymys kuuluuko se haukunta jos ne on takapihalla "en oo ikinä takapihalla, ei osaa sanoa". Sit mulla menikin hermo kun ei voi asiasta kunnolla kertoa ja laitoin viestin "jospa seuraavan kerran kerrot mulle jos mun koira ärsyttää. -siskon miehen nimi- ei vit*ujakaan kuulu mun koirani asiat kun ei sille mitään voi. Jolloin tuli vastaus "ok".

  Eli tässä tapauksessa Ronja haukku luultavasti kun kuuli ääniä kun joku käveli kämpän ohi. Tai näki rikkinäisistä sälekaihtimista liikettä. Se oli aikaa ennenkun mulla oli takapihalla aita ja naapurit käveli 2metrin päästä kämpän takaovea.

  En siis asialle mitään tehny, koska seinänaapuri ei haukuntaa kuullu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh. Aika kohtuutonta, että ohi kulkeva ihminen ärsyyntyy koiran haukkumisesta. Ennemmin seinänaapuri, joka kuuntelee sitä sisällä. Mutta teit ihan oikein, kun annoit asian olla. Entisessä rivariasunnossa minäkin kyselin (useammankin kerran) seinänaapureilta, onko koirista häiriötä. Ei kuulemma ollut. Tosin se toinen naapuri totesi, että kun hän palaa töistä klo 17 aikaan, sen jälkeen hän ei halua kuulla haukkumista... Vastasin siihen, että sitä en voi luvata! Vähän sama tilanne, että jos ei voi kunnolla sanoa, onko ollut häiriötä, sitten on turha nipottaa turhista.

   Kiitos sulle kommentista :)

   Poista
 10. Olipas ihana löytää mäyräkoirablogi. Meillä oli mäyräkoira ennen nykyisiä koiriani.

  Meillä on myös toisen russelini kanssa painittu haukkumisen kanssa jo pari vuotta. Mitään järkevää syytä haukkumiseen ei ole keksitty. Aktivointia meidän koirat varmasti saavat tarpeeksi. Meillä on kolme koiraa ja olen huomannut että ne valitettavasti yllyttävät toisiaan helposti haukkumaan, sillä tämän koiran jäädessä ihan yksin haukku-ongelmaa ei ole.

  Koska se on tämä yksi russeli joka muitakin yllyttää niin on riittänyt että kyseisellä koiralla olemme käyttäneet haukunestopantaa. Muut kun eivät hauku yhtään kuin russelin yllytyksestä. Meillä panta toimii aivan loistavasti eikä koira hauku sillä yhtään, tällä hetkellä emme tarvitse pantaa enää kuin silloin tällöin. Kaikillahan se ei toimi, mutta kannattaa kokeilla jos ongelma jatkuu. Meillä se on auttanut hurjasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit meidät :)

   Nyt kun mäyräkoira on ollut tuttavalla "kylässä" pari päivää, olen huomannut että kotona ollessanikaan Basse ei hauku läheskään yhtä paljon kuin ennen. Murina-pörinäkin on vähentynyt paljon, siis sellainen ulkoa tuleviin ääniin reagointi. Huvittavinta tässä on se, että Basse kuitenkin useimmiten aloittaa ne haukkukonsertit! Eli Artun läsnäolo saa sen jostain syystä valppaammaksi, vaikka Arttu käsittääkseni on rauhallisempi ja bossimpi!

   Jos ongelmat jatkuvat, kokeilen toki haukkupantaa - Bassella. Kiitos vinkistä :) Tulen vastavierailulle blogiisi asap.

   Poista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)