perjantai 28. marraskuuta 2014

Sanoista tekoihin


Ette varmaan osaa arvata, mikä näin kovasti väsyttää...

Olin koko päivän kotona vahtimassa, kuten yleensä. Emäntä tuli kotiin viiden maissa, kuten yleensä. Sitten kaikki menikin uusiks...

Lenkille lähdettiin ihan väärään suuntaan, kiirekin tuntui olevan, ja päädyttiin eläinlääkärin ovesta sisälle. Odotushuoneessa pullisteli ja pärskähteli joku mahdottoman iso koira, mutta minä piilouduin emännän jalkojen taakse ihan siinä pelossa, että minulta leikataan taas kynnet! Asioilla on mittasuhteet, ihminen ei vain ymmärrä niitä.

Vastaanotolla:
-otettiin pumpulipuikolla korvista näyte, jossa oli hiivaa
-otettiin teipillä kainalosta näyte
-tuikittiin silmiä kirkkaalla valolla ja todettiin voimakas allerginen punotus
-suihkutettiin nenään kennelyskärokotetta
-tutkittiin anturoita ja todettiin lievä virheastunta, josta johtuu anturan hankautuminen ja ärtyminen
-kuunneltiin sydäntä ja keuhkoja
-todettiin allergia, josta johtuu kutina ja ihottuma (silmät, korvat, kainalot)
-annettiin kuuri kortisonitabletteja, kainalosuihketta ja korvatippoja
-leikattiin kynnet
-päätettiin siirtää mahdollinen hormoni-implantin asennus parin kuukauden päähän

Nyt pohdin tässä sohvalla unen rajamailla, koituuko lääkärin kotiin antamat ohjeet minulle hyväksi vai haitaksi. Syön kuulemma nyt 8 viikkoa pelkkää hevosta ja perunaa! 

Keräämme voimia eliminaatiodieettiin. Tänä iltana herkuttelimme, molemmat. Nukutun yön jälkeen aloitamme alusta ja mietimme, kuinka selviämme kortisonin sivuvaikutuksista (yletön juominen ja pissiminen), nirson koiran yksipuolisesta ruokavaliosta, puruluuttomista viikoista, kiellettyjen herkkujen kätkemisestä... Mutta nyt on päätetty selvitä tästäkin. Dieetin ruokavalion löytäminen oli vaikeaa, koska Arttu on syönyt lähes kaikkia lihoja, mitä kaupasta löytyy, kengurusta puhveliin. 

Mutta: kun hevosrasva ei enää riittänyt, oli otettava avuksi koko hevonen!

12 kommenttia:

 1. Ooh, voih, sydämestäni toivotan onnea eliminaatiodieetille! Toivon, että se auttaa, tuo ratkaisun, vie eteenpäin.
  Olen itse Vilin kanssa pitkän tien kulkenut kuitenkaan pääsemättä selvyyteen. Onneksi jokainen tapaus on erilainen ja kuljettava tie toivottavasti se oikea. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elän toivossa, että se ruokalista on pitkä, mistä voi syödä. Enemmän huolestuttaa kaikki ympäristötekijät, kuten siitepölyt yms. joita ei voi eliminoida, ja jotka selkeästi ärsyttävät koiraa.

   Kun luin Vilin blogia, minulle tuli ainakin sellainen käsitys, että kyse oli laajemmasta ongelmasta ja herkistymisestä. Artun kanssa olen mielestäni jo hivenen jäljillä, mistä kaikesta allergia aina välillä pahenee.

   Poista
 2. Ai mahotonta mikä ell-reissu. Eipä ihme, että väsyttää. Mut erinomasta, että vaivoihin löyty syyt. Kohta oot terve ja koko perhe ilonen, mekin ilotaan teijän pualesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kuluuhan tässä tosin kuukausia ennen kuin saadaan turvallinen menulista, mutta nyt ollaan ainakin menossa oikeaan suuntaan.

   Iloa tarvitaan, se pitää terveempänä, stressiä kartetaan :)

   Poista
 3. Oespa mukava kuulla mitenkä tuo homma sittä männöö etteempäen.
  Ohan siinä melekonen homma tuossae ruokavalijon miettimisessä.
  Nuihen allerkijaoereehen takijako sitä siirrettiin sitä hormoonihommoo?
  Ku entäpä jos siitä oes ollunna jottae apuva...?
  Pietään tassuja ja peokaloeta pystyssä että ruppeesit paranemmaa.
  Ja löötys oekeet evväät. Minkälaene olj se kaenalosuihke jota saet?
  Tsemppijä, asijat järjestyy kyllä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, voit olla varma että kuulette :)

   Hormoni-implantin kanssa odotellaan nyt vaan ensin, mitä ruokadieetti näyttää. Ettei liian moni asia muutu kerralla. Voi jäädä sitten taas epävarmaksi, mikä vaikutti ja mikä ei.

   Kainalosuihkeessakin on kortisonia. Niin ei tarvi kaikkea syödä tablettina. Se on Virbacin Cortavance.

   Joo, me meinataankin niin, että järjestys on tulossa, kun ensin on vähän aikaa ihan kaamee kaaos ;)

   Poista
  2. Ja kortisonia käytetään nyt vain muutaman viikon kuuri, että saadaan tulehdus aisoihin.

   Poista
 4. Párek29.11.14

  Arttu, ole sitkeä ja yritä ajatella hommaa kuurina. Ellei kiusat meinaa asettua, keskity jatkossa vain hevoseen. Naapuritalon pikkubulli on saanut avun siirtymällä hevosta syömään. Hakevat Porvoosta asti appeet. Sen bullin emäntä nauraa, että pitänee hankkia koiran sapuskoille oma pakastin, ettei kaiken aikaa tarvitse Porvooseen asti ajella.
  Paranemista ja iloist mieltä niin sulle kuin mammallesikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, kyselenpä sinulta sitten jatkossa tarkempaa hevosmuonaosoitetta, jos siltä näyttää, että se on meille sopiva ruoka. Ensin tosiaan rauhoitetaan tilanne 8 viikon ajaksi, ja siihen valittiin sen takia hevonen (anteeksi vaan kovasti hummat, olette kyllä ihania tekin...), koska sitä ruokaa Arttu on saanut äärimmäisen vähän, eikä ole vielä voinut sen takia herkistyä sille. Sitten lisäillään uusia ruokia ja katsotaan, muuttuuko tilanne.

   Iloa teidänkin viikonloppuunne :)

   Poista
 5. No olipahan ELL-reissu. Ossi-boy sai kanssa semmoista nennäsuihketta siihen kennelyskään. Ei ELL sitten suositellut ihan kokonansa allergiaruokaan siirtymistä? Kuule täällä on kanssa yksi nirsoilija, mutta hyvin sille uppoaa se allergiaruoka sitten, kun on nälkä. Ossihan syö sitä Hypoallergenicia lähestulkoon pelkästään. Terkkuja teille Ossilasta, M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä "rokote", nenäsuihke :) Mutta pääasia että auttaa, eikä tulisi enää sitä yskää milloinkaan. Oli sen verran kova kokemus.

   No, jos ell ehdottaisi mulle "allergiaruokaan" siirtymistä, vaihtaisin elliä. Kaikki teollinen muona on rasite elimistölle, vaikka ei sitten kaikilla allergiaa pintaan nostakaan. Prosessoitu ruoka ei koskaan vastaa raakaruokaa. Nyt olisi pääasia, että löydettäisiin ne ruoka-aineet, joita pitää välttää, ja sellaisia, joista ei mitään oireita tule. Olkoon sitten mistä elukasta tahansa, kunhan ei nyt kovin eksoottisiin eineksiin tarvi siirtyä.

   Nirsoilu on näiden perheen ainokaisten ongelma :) Käytänkin naapurin Kallea hyväksi ja ruokin Artun aina, kun Kalle tulee käymään. Kyllä ruoka silloin maistuu!

   Miten kauan teillä meni, että löysitte Ossille sopivan ruuan ja mitä tutkimuksia siinä tehtiin?

   Mukavaa viikonvaihdetta Ossilaan :)

   Poista
  2. No Ossille tehtiin pari vuotta sitten se täydellinen allergiatesti, mikä otetaan verikokeesta ja lähetetään analysoitavaksi jonnekin ulkomaille. Siinä kait pääasiassa löydetään ne jonkinsortin markkerit,mille koira on allerginen. Me olemme kyllä olleet ihan tyytyväisiä siihen allergiaruokaan ja Ossin vatsa voi superhyvin. Ei sillä vatsan kanssa ikinä ongelmia ole ollutkaan. Noiden tassujen kanssa vain. Sitten lisukkeina Ossi saa sellaisia, joita ei ilmennyt siinä testissä, kuten kanaa ja kalaa joskus. Aamulla pari hassua siivua kalkkunaleikettä ja vähäsen juustoa. Muuten se ei syö aamulla muuta. Illalla se sitten vetelee satsin allergiaruokaansa. Periaatteessahan minäkin olen raakaruuan ystävä, mutta se on periaate. Laiskana ihmisenä syötän sitä hyvin maistuvaa allergiaruokaa.M-L ja Ossi.

   Poista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)