sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Latua, me tulemme ;)

Hieno kampanja, johon törmäsin nyt vasta. Vähän mietityttää se, kuinka moni leimautuu keltaisen nauhan myötä ongelmakoiraksi. Mutta joskus on pakko tehdä jotain, kun vastaantulijat eivät (räyhäävien) koiriensa kanssa tee mitään.

Maalaisjärki on tässäkin tarpeen. Eli ei sen keltanauhaisen pitäisi edelleenkään joutua väistämään ojan pohjalle, vaan nauhatonkin koira voisi vaihteeksi siirtyä ohitustilanteessa omistajan vierelle tien sivuun, pois keskeltä kulkuväylää. 

Ikuisena kriitikkona ihmettelen, miksi aiheen ympärillä keskustellaan, SAAKO keltaista nauhaa sitten käyttää jatkuvasti, vai pitääkö sen olla ehdottomasti tilapäinen. Siis mitä!? Minä haluan jatkuvasti, että koirani ohitetaan tulematta iholle. Kun sitä ei kunnioiteta, on varmaan jokaisen oma asia, mitä nauhoja ripustaa koiraan, jos jonkun vastaantulijan päässä syttyisi lamppu? Edes tilapäisesti.

Olen tympääntynyt vastaantulijoihin, joiden mielestä uroskoirien "kuuluu alistaa toisiaan", tai jotka nauravat ääneen, kun urokset nostavat rähinän tai antavat koiransa tulla monen metrin hihnassa nenän eteen, vaikka kahlaan jo ojan pohjalla. En usko, että mikään keltainen nauha auttaa noihin ihmisiin, mutta saisihan siinä taas yhden hullun leiman, kun avaisi keskustelun, että onko mitään hajua, mitä nauha tarkoittaa. Mikäli sen koirien rähinän yli pystyisi keskustelemaan. Tai huutamaan...

21 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä ajatukselta tuo keltainen nauha, hyvä tietää. Itse en kyllä muutenkaan koskaan päästä omaa (uros) koiraa toisen koiran luo jollei se toinen osapuoli kysy tai pyydä, pelkästään jo sen takia että jos alkavat kovasti leikkimään ja pomppimaan niin hihnat voi mennä solmuun ja sehän ei olekaan kiva juttu. Koirapuistoon voi mennä sitten tutustumaan lajitovereihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on hyvä pointti, että koirapuistot on niitä varten, jotka haluaa tutustua :) Mä en ainakaan pääsääntöisesti käy lenkillä sitä varten, että tapaisin muita koiria... kyllä se on ihan arkirutiini, joka hoidetaan mielellään omassa rauhassa, joskus on kiirekin eikä räyhäsessiot auta silloin asiaa yhtään.

   Noissa tiedotteissa ja lehtijutuissa häiritsee se, kun otsikot ovat tyyliin "Jotkut koirat tarvitsevat tilaa", "Keltaisella nauhalla merkittyä hauvaa ei pidä taputella..:" HALOO! Moni laittaa keltaisen nauhan merkiksi, että pidä oma koirasi omalla puolella, me ei haluta (syystä tai toisesta) että tulet iholle. Esim. koulutus voi olla kesken, ja silloin jokainen kuonon alle tuppaava voi tehdä takapakkia useamman päivän - tai viikon - koulutuksen verran.

   Hihnojen solmiutuminen on kiusallista, kun tavataan kamuja =D Koirathan pyörii usein toistensa ympärillä, ja hihnan kanssa omistajat on helisemässä ;)

   Poista
 2. Me pantiin keltanen nauha taluttimeen. Toinen on arka ja toinen hyäkkäävä, molempi pahempi. Joo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hyvä! Toivottavasti teillä päin joku jakaa laminoituja tiedotteita koirapuistoihin ym. yleisiin paikkoihin, että keltainen nauha tulis tutuksi mahdollisimman monille.

   Koirat käyttäytyy paljon paremmin, kun eivät ole hihnassa ja saavat tutustua toisiinsa rauhassa. Silloin arkakin voi fiksun kaverin kanssa tulla juttuun, kun toinen ei tuppaa heti päälle. Hihnassa tilanne on aina vähän luonnoton. Koira on toisaalta hallinanssa, mutta toisaalta se haluaisi pidemmälle kuin pääsee. Jännitettä lisää vastaantulija. Kaikkien pitäis tajuta, että lenkki on yksityistä puuhaa yleisellä paikalla. Jokaisella pitäisi olla oma tila ja rauha. Ja jos kivan oloinen koirakko tulee vastaan, voihan sitä huikata, että haluatteko tutustua. Ei siihen muuta tarvita :)

   Poista
 3. Vaikuttaa hyvältä kampanjalta. Toivottavasti oppi menisi perille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoa sopii. Muuten keittää jatkossakin yli liian usein lenkillä!

   Poista
 4. Nyt kun vielä koirien omistajat saisivat tiedon kyseisen keltaisen nauhan merkityksesta. Sitten on tietty sellaisia ihmisiä, jotka eivät nauhoista välitä tuon taivaallista.

  Hevosten estekisoissa muuten punainen rusetti hevosen hännässä tarkoittaa potkivaa hevosta. Sitä ainakin muut kilpailijat kunnioittavat. On vaarallista, jos oma hevonen tulee potkituksi. Terkut Ossilasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Jokainen kampanjaan osallistuva voi tietty jaksamisensa mukaan valistaa vastaantulijoita. Luulisi kerta riittävän... ja FB:ssä asian jakaminen voisi tuoda toivottua näkyvyyttä.

   Toi hevospointti oli hyvä :) Vastaantulevien koirakkojen kannattaisi ajatella myös itseään. Ärsyyntyvä uros ei tunne armoa. Toki koiran kouluttaminen käskyn alle on tuonut tuloksia, ja saan Artun rauhoittumaan paljon helpommin kuin nuoruuden uhossa. Mutta toisen koiran tunkeminen nenän alle on jo liian suuri houkutus ja haaste :(

   Poista
 5. Valitettavasti käytäntö näyttää, että juurikaan kukaan ei tunne keltaisen nauhan merkitystä ilman, että joutuu selittelemään. Siitäkin huolimatta ylimieliset koiranomistajat antavat "kilttien" koiriensa tulla liki.
  "eihän se muuten kulkisi vapaana, jos ei olisi kiltti" Se ei valitettavasti ainakaan minulle riitä. Vapaana kulkeva koira on ok, jos se pysyy tarvittaessa omistajansa vierellä. Varsinkin isoja, tuntemattomia koiria en halua ollenkaan liki, pelkään niitä itsekin. Ja ne, varsinkin miesten ylimieliset hymyilyt, kun "hullu nainen" suojelee omaansa. Argh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, miksi se on niin vaikea tajuta, että jokainen haluaa oman tilan. Koira voi olla kiltti, mutta kahden koiran kohtaaminen on aina uusi kombo, johon vaikuttaa moni tekijä.

   Tiedän noi hymyilyt. Ja olen se hullu nainen tässä lähiössä. Yhdelle koiranomistajalle selitin juurta jaksaen mistä on kyse, kuinka kovan työn olen tehnyt, että räyhäävä koriani on nyt melko kelpo kansalainen. Mutta kuinka vähästä tilanne leviää käsiin. Ja jokaisen nenän alle tunkeneen, räyhähtävän vastaantulijan kanssa peli on menetetty. Sen jälkeen sille koiralle räyhätään joka kerta... ARRRGGGHHHH

   Poista
 6. No, nyt tuli uusi juttu, en oo tuollaisesta ennen kuullutkaan. Mutta on varmaan hyvä asia, varsinkin alueilla, missä liikkuu paljon koiria.
  Me onnistutaan aika usein liikkumaan sellaiseen aikaan, ettei ole muita koirakoita liikkeellä. Eniten harmittaa irtokoirat, onneksi niitäkään ei kovin usein näy. Mutta yksikin kerta voi olla liikkaa, jos sattuu olemaan hyökkäävä koira kyseessä. Suukkoja Artulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irtokoira on aina "niskan päällä", koirien kielellä sanottuna. En katso yhtään hyvällä irti olevia koiria, vaikka olisivat kuinka "kuuliaisia". Koiran päähänpistoista ei voi koskaan tietää, ja vaikka irtokoira ei olisi vaarallinen, se voi mennä auton alle jonkun jahtaamansa perässä (lintu, hiiri, pupu, what ever).

   Ellille muiskaus myös <3

   Poista
  2. Párekin Palvelijatar11.1.15

   Täsmälleen samaa mieltä irtokoirista!

   Poista
  3. Olishan se helppoa, kun koira juoksentelis vierellä vapaana, mutta liian suuria riskejä siinä on. Pysytään me vaan hihnoissa ;)

   Poista
  4. Juu, irtokoiria voi toki olla niinkin, että isäntä/emäntä olis vierellä. Mutta kun täällä on niitä, jotka kulkevat omin nokkinensa. Ei ollut kivaa eräällä aamuviiden lenkillä törmätä yksinäiseen pystikseen (näytti norjanharmaahirvikoiralta). Onneks se ei ollut hyökkäävää sorttia, mutta kiersimme sen autoradan puolelta, kun se nökötti pyörätiellä estäen kulkureittimme. Oliskohan se hyökännyt, jos olisimme vaan kylmästi ohittaneet sen vierestä. Seisoin varmaan ensin pari minuuttia hiljaa miettien mitä teen jos koira hyökkää. Nyt en enää uskalla siihen aikaan siihen suuntaan kulkea, peläten samaa tilannetta uudelleen.

   Poista
 7. Tuo on oekee hyvä homma:) Pitäs vuan suaha immeesten tietoo enämpi.
  Tiälä mualla ee taetas ottoo tulta tuo. Ku on kaekki enämpi semmosija metästyskoerija ja erj´aekaa kuletettaa sittä niitä lenkillä. Harvemmin tulloo kettää nokakkaen. Vuan tuola mualj´kylissä kerrassaa hyvä käätäntö oes tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kampanja on nyt rytinällä menossa, monissa valtakunnan lehdissäkin kuulemma juttua asiasta. MUTTA... koirista mitään tietämättömät toimittajat ovat jo sekoittaneet puurot ja vellit jutuissaan! No, hyvä juttu että edes kirjoittavat aiheesta.

   Poista
 8. Valitettavasti tähän maahan/maailmaan mahtuu meitä koiranomistajia ihan joka lähtöön... itse en myöskään tykkää niistä, jotka tulevat omien koiriensa kanssa aivan nenäni eteen vaikka omasta mielestäni teen jo kaukaa eleilläni ja liikkeilläni selväksi, että haluamme ohittaa Typyn kanssa vastaantulijan ilman mitään tutustumisrituaalia. Hyvä idea tuo nauha, toivottavasti tietoisuus siitä leviää laajalle.

  Typyn emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joutunut monesti kääntymään eri suuntaan tutunkin koirakon tullessa vastaan. Meillä onneksi on polkuja ja risteyksiä joka lähtöön, voi aina pötkiä pakoon. Mutta nololta se tuntuu. Tänään sitten korjasin tilanteen, pysähdyin ja huikkasin jo kauempaa: "Kumpaa puolta te ootte tulossa?". Koirakko nimittäin siirtyi TAAS kerran samalle puolelle tietä, jota me oltiin tulossa vastaan! Mutta nyt toiveeni meni perille, he siirtyivät takaisin omalle puolelleen, ja pystyimme vaihtamaan muutaman sanan, kun koirat eivät karjuneet ylimpänä.

   Poista
  2. Toivotaan lenkkirauhaa Typyllekin <3

   Poista
 9. Tämä on kyllä loistava kampanja - tosin tätä pitäisi saada tosi paljon enemmän mainostettua, että kantautuisi myös niiden naapurin mummojen ja pappojen korviin :-) Mutta pikkuhiljaa se siitä leviää!

  VastaaPoista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)