perjantai 17. heinäkuuta 2015

Yksi tapa evästää koira

Kun allerginen, raakaruokaa syövä koira lähtee viikoksi mökille (ilman huolehtivaa emäntää), eväiden miettiminen on yhden illan projekti. Varsinkin, kun koiraystävälliset majoittajat tuskin haluavat käsitellä kolme kertaa päivässä raakaa lihaa...
(Tähän kohtaan on kerrottava tiedoksi - väärinkäsitysten välttämiseksi - että Arttu on pyydetty mökille, enkä suinkaan lähetä sitä oma-aloitteisesti kenenkään vaivoiksi.)

Vielä on kerrottava, että alla oleva kotikutoinen lihapaistos ei ole esimerkki ravitsemussuositusten mukaisesta ruuasta. Unohdin esimerkiksi ruusunmarjajauheen, en uskaltanut ajatellakaan muiden lisäravinteiden laittamista uuniin paistumaan ja kalsiumin saanti tulee jäämään vajaaksi viikon ajan. Kypsennettäväksi en voinut valita lihoja, joissa on luumursketta, edes kalsiumin takia. Mutta mitään vahinkoa ei synny näin vähässä ajassa. En halua vaivata koiran hoitajia monella vitamiinipurkilla ja annostelulla. Sinkkitabletit lähetän mukaan, koska ne ovat iholle tärkeitä. Muuten riittää tämä pöperö.

Ruokakaupasta kalkkunan ja broilerin jauhelihaa, eläinkaupasta poron jauhelihaa, broilerin sydämiä ja maksaa. Miksen kaikkea ostanut eläinkaupasta? Omaankin nenään eläimille tarkoitetun jauhelihan kypsentäminen uunissa on melkoinen hajushokki... Kuvittelin, että isäntäväki on tuplasti iloisen yllättynyt, kun kylmälaukusta paljastuu kypsää ruokaa - ilman ihan hirveää lemua.

Vatkasin 5 kananmunaa kuorineen tehosekoittimessa (kalsiumia ja vitamiineja samassa, kätevää). Lisäsin joukkoon viikon annoksen pellavaöljyä, n. 20 g raakaa maksaa (tässä viikon annos reilusti yläkanttiin, koska laskin, että koko sekoittamani ruoka-annos riittäisi yli viikon), pellavansiemenrouhetta ja psylliumkuitujauhetta. Pyöräytin kaikki sekaisin ja siirsin munaseoksen isoon kulhoon. Ylitin tehosekoittimen voimavarat ja käyttöohjeen, kun laitoin kannun täyteen jauhelihoja... Muistin vasta sen jälkeen, että tehosekoittimen terät tarvitsevat nestettä pohjalle, että jaksavat pyörittää muuta massaa. Kaadoin munaseosta jättikulhosta, tungin sitä kauhalla lihamassan läpi sekoittimen pohjalle ahtaan keittiön työtason pienessä nurkassa, astiakaapin ja siivouskomeron kolistessa kulhoa vasten... sitä ennen olin jo roiskuttanut sulatetta maksaa seinille, kun puhkaisin pinkeän muovipötkön terävällä veitsellä!

Kaadoin sekoitetut lihat (tehosekoittimen kuumentunut käry leijui ilmassa) sekä jauhetun parsakaalin munaseoksen joukkoon, vaivasin kauhalla ainekset sekaisin ja täytin 4 kpl alumiinivuokia. Mahtuivat vieri viereen uuniin, ihan kuin maksalaatikot jouluna!



Paistoin 1h 30 min, nostin parvekkeelle jäähtymään. Seuraavaksi pakastan kaikki ja lähetän koirapojan matkassa kylmälaukussa koko satsin maalle. Siellä metsän siimeksessä onkin hyvä popsia mamman herkkuja ;)

Paistoin myös broilerin sydämet omassa vuoassaan. Raakana 500 gramman pötkö sydämiä painoi paistettuna 250 g. Pussitin sydämet herkkupaloiksi pieniin eriin. Sydämet olisi vielä voinut levittää uunipellille ja antaa kuivahtaa n. 70 asteessa. Mutta kun en noista varsinaisia koulutusnameja ajatellut tehdä, niiden pilkkominen ja tarjoilu onnistuu kosteanakin.

Broilerin sydämistä irtosi nestettä, joka tuoksui herkulliselta lihaliemeltä! Lisäsin hiukan vettä, ja valutin koko satsin jääpalapussiin! Nyt on helteidenkin varalle yli 20 herkullista lihaliemikuutiota jäädytettynä =D Tai ihan koska vaan makua antamaan ruoka-annokseen.

Samoin tein lopulle maksalle, jota jäi 200 gramman pötköstä aika paljon. Ohensin sitä vedellä ja valutin jääpalapussiin. Kun viikon tarve on n. 10 g tuon kokoisella koiralla (jos en ole väärin ymmärtänyt), tuosta riittää pitkäksi aikaa "rautatabletteja" ruoka-annoksen joukkoon.

Nyt haluan - jäätelöä, mokkapalan ja yhden jakson Hercule Poirotia!
Mukavaa viikonvaihdetta kaikille nelitassuisille ja omistajille. Levätkää tai riehukaa, nauttikaa hyvästä ruuasta. Raakana tai kypsänä, kunkin kuonon maun mukaan <3 p="">

11 kommenttia:

  1. Onpas siinä koiruudella herkkueväät :)
    Ei ole varmaankaan mitään merkitystä sillä, että jos siinä jokin ravintoaine jäisi puuttumaan, viikko on lyhyt aika ja kokonaisuus merkitsee. Joku sanoi kerran viisaasti, ettei ole mitään väliä millä lailla ja miten paljon herkkuja syö joulusta uuteen vuoteen, mutta uudesta vuodesta jouluun kannattaa syödä kohtuudella :) Se sääntö pätee kai tähänkin.

    Mutta on kyllä hankalaa jättää koira hoitoon. Itsellä kun on jotenkin niin selvät sävelet monessa asiassa, mutta niiden kirjaaminen ohjeeksi jollekin muulle on käsittämättömän vaikeaa ..
    Sinun koirasi elää tosin kyllä herroiksi noilla eväillä reissusi ajan :) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, muutama päivä ei vaikuta kokonaisuuteen. Mutta iho-ongelmaisella voisi pidemmästä ajasta atooppinen iho jo alkaa oireilla. Sen kanssa tuntuu muutenkin kaikki olevan niin vähästä joskus kiinni.

      No sepä, kun ei osaa luottaa siihen, että koira pärjää, vaikka hoitopaikassa asiat tehdään hiukan eri tavalla :) Koirakin tykkää rutiineista, joskus jopa vatii niitä kotona. Mutta hoitopaikassa on omat rutiinit, ihan hyvä myös.

      Joo, vähän tässä jo pelkään, että koiran hoitajat popsivat vahingossa itse "maksalaatikon" =D

      Poista
  2. Kylläpä Artulla on makoista eväät! Alkoiko Artulla kesäloma? Mukavaa mökkeilyä ja aurinkoisia kesäpäiviä :)
    Hienot kutsukortit olet tehnyt, on siinä ollut urakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Artulla on nyt pieni kesäloma :) Aikataulut nyt vaan menivät niin, että on osan lomasta poissa kotoa, mutta ihmiselle voi olla ihan hyväksi viettää välillä ihmisten laatuaika, ilman kotona odottelevaa nelijalkaista.

      Poista
  3. Párek18.7.15

    Oho, onpa Artulla mahtavan hienot eväät! Ei ole näkynyt meillä lähellekään vastaavaa herkkujen kirjoa. Kyllä Artun kelpaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla emännällä vaan huono omatunto, kun jää viettämään loman alkua ilman koiraa =D

      Poista
  4. Eiköhän Arttu noilla herkuilla pärjää hoidossa. Terkut Ossilasta!

    VastaaPoista
  5. Sun pitää Mai hankkia sellainen vauvanruokien survinsauva. Ne ovat niin halpoja, ettei paljoa sureta, jos alkaa "kärtsätä". Terkut M-L ja Ossi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bamixia vastaavaa tarkoitat? Sellainen löytyy kaapista, mutta olisi kätevämpää jauhaa iso satsi kerralla.

      Poista
  6. Hyvät on evväät kamulla loman aejjaks :) Ja mukava loma varmaannii sielä mökillä. Vuan tulloopa mielee että mitenkään se emäntä pärjee senaekoo...mahtaako ensmäesenä yönä nukuttoo ollenkaa ku ee oo nelj´jalakasta kaverija kuppeessa...? Mukavata lommoo kuitennii! :)

    VastaaPoista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)