perjantai 26. elokuuta 2011

Sleepy Dog

Koiran unessa (olipa se sitten koiranunta, syvää unta tai REM-unta) tuntuu olevan tärkeää ainakin seuraavat 3 seikkaa:

-Pehmeä peti. Ei ole väliä valmistajalla, värillä tai designilla, karvalankamatto käy yhtä hyvin kuin pesuhuoneen lattialle jäänyt lakanmytty. Pehmeys kuuluu koiran nukahtamiseen pehmeän alustan muokattavuuden vuoksi. Samoin makuulle heittäytyminen on miellyttävämpää pehmeällä alustalla, erityisesti yksilöillä, joille ei kylkiluiden päälle ole runsaasta valveillaoloajan puuhailusta johtuen ehtinyt kehittyä mainittavaa pehmustetta. Pehmeä peti houkuttelee poikkeamaan päikkäreillä kesken muun touhuilun. Mitä pehmeämpi peti, sitä enemmän se jättää mielikuvitukselle varaa nukahtamisasennon suhteen. Reunan yli retkottavat takajalat eivät tarkoita äärimmäistä uupumusta kesken nukkumaanmenon vaan mukavan petin tuomista mahdollisuuksista. (Vertaa: ihmisten moottoroidut sängyt joustin- ja petauspatjalla.)

-Lauma. Yksin nukkuminen on koiralle verrattavissa ihmisillä siskonpetistä pois potkituksi joutumiseen. Toisin kuin ihmislasten siskonpeti, koirien laumassa nukkuminen liittyy vahvasti se lajiominaisuuksiin, joita ei jalostuksellakaan olla pyritty poistamaan. Onhan koira mitä enimmässä määrin haluttu ottaa ihmisperheen laumanjäseneksi. Tämä laumakäyttäytyminen ilmenee vahvasti silloin, kun koiran keinopeti yritetään siirtää eri huoneeseen. Koira joko siirtää sen takaisin tai nukkuu omistajiensa joustinsängyn vieressä kovalla lattialla. Samoin on tuttua päiväunilla mieluummin ihmisen jalkoihin sohvalle ahtautuva koira kuin lattiatasolle jätettyyn petiinsä asettuva. (Vertaa: siskonpeti, johon mahtuu koko porukka, ketään ei jätetä yksin eri huoneeseen.)

-Lelu. Nukkumapaikan läheisyydessä on usein päivän saaliita; puruluiden jämiä, kovempia kokonaisia luita, pehmoleluja ja palloja. Miksi koira jättäisi aarteensa eri paikkaan nukkuessaan. Mitä lähempänä kaikki tärkeät asiat nukkuessakin ovat sitä syvempi ja virkistävämpi uni. (Vertaa lukitsematta jätetty ulko-ovi ja kevyt uni murtovarkaiden pelossa.)

4 kommenttia:

 1. Hei Mai

  Noi sun havainnot pätee siis niin hyvin:) Tosin sohvaa Ossi ei onneksi yritä muokata. Meidän makkariinkaan se ei pääse. (2 poikkeusta ollut kun oli vieraita nukkumassa Ossin sängyssä). Aarteet on kanssa pakko pitää ihan lähettyvillä:) Huomattu yhteisillä päiväunilla.
  Terveisin M-L ja Ossi

  VastaaPoista
 2. Pehmeä peti on erittäin tärkeä. Mun mamma onneks jättää usein vaatteensa lattialle myttyyn, niissä on sitten kiva mun nukkua. Ja on mulla pari petiäkin, nekin on kovassa käytössä. Mutta mamman ja papan vieressä mä en nuku, vaikka ne kovasti koittaa houkutella, mutta mulla tulee tän turkkini kanssa ihan liian kuuma ja viihdyn paremmin lattialla tai omassa petikolossani ovensuun viileässä ilmavirrassa.

  VastaaPoista
 3. M-L: Pikkuisen täällä täytyy sohvaakin etutassulla kopaista, mutta se on ihan vaan näön vuoksi, jos oikein väsyttää :)
  Hyviä unia Ossillekin.

  Jatsalandia: Kiva kun tulit lukijaksi :) Ohhoh, sinähän olet itsenäinen koira, kun viihdyt omassa alkovissasi :) Arttu sai uuden, pehmeän petin, ja vaikka päivällä viihdytään tiiviisti sohvalla istujan kainalossa, illalla tämäkin läheisyydenkipeä koira menee uudelle petille nukkumaan.

  VastaaPoista
 4. Mainiot huomiot, jotka kyllä kokonaisvaltaisesti pätevät täälläkin :) Pahin aika meillä oli se, kun pienenä Alfie ei viihtynyt yhtään yläkerrassa eivätkä ihmiset suostuneet muuttamaan olohuonetta alakerrassa makkariksi, joten koira nukkui alakerrassa yksin. Siinähän se välillä puuhastelikin kaikenlaista kiellettyä yön pimeyden turvin ja kaikki nukkuivat huonosti, erityisesti minä ja koira, me herkkäunisimmat. Onneksi yläkerta on nykyään ok ja ihmisten sänky vielä enemmän ok, tosin oma peti on paras paikka sitten kun sikiuneen vaivutaan myöhään :)

  VastaaPoista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)