keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Muokattu: Miksi se on niin vaikeaa - syöminen!

Lähtökohtana ajatukselle on kaavio, jonka voi käydä kurkkaamassa tästä linkistä.

Provosointina tähän alkuun: mitä tuumitte siitä, kun ruoansulatusvaivoista kärsivälle koiralle päätettiin antaa tästä lähin "pelkkää koiran ruokaa"... Onko koiranruoka nappuloita (mahdollisimman kaukana luonnollisesta ravinnosta, lisäaineita, vaikeasti sulavaa ja allergisoivaa) vai ihmisten ruuantähteitä, jotka jostain kummallisesta syystä muuttuvat vanhetessaan koiranruuaksi (liikaa suolaa, mausteita ja taas niitä lisäaineita), vai onko kyse eläimille luonnollisesta raakalihasta ja sisäelimistä?

"Se on selevä että koera on lihansyöjä. Eekä varmastikkaa pärjee pelekillä kasvismössöellä. Mutta se annetaanko liha ruakana vae kypsennettynä riippuu varmaannii koerasta. Jos ruaka soppii ni sillon se on siinä. Jos tuas ee, sittä kypsennettään.Selevä pel. Ruaka- tae ylleesä liharuokinnassa tietää mittee koera syöp. Nuissa nappuloessa ee oo niinkää varmoo. 
En usko että ruakaruokinnalla taekka lihapaenotteesella voep männä mehtään. Mutta tuolla pelekällä nappulaevväällä suattaa nii käävä.
-Iivari-"

Iivarille: Justiinsa näin. Ihminen pärjää kasvissyöjänä, mutta minusta on kohtuutonta soveltaa sitä lemmikkeihin. Kasvikset mielestäni kyllä täydentävät koirankin ruokavaliota, mutta perustana on liha ja sisäelimet. Kaikki se, mitä eläin luonnossa itsekin söisi. -Mai-


"Veikkaan, että koira on kuitenkin aika pitkälti lihansyöjä, polveutuuhan se kuitenkin loppujen lopuksi sudesta.
Kun Ossi söi vuorotellen koiran jauhelihaa ja vuorotellen ihmisten jauhelihaa, niin kumma kyllä sillä vain oli niiitä korvatulehduksia ja nyt allergianappuloiden aikakautena ei ainuttakaan korvatulehdusta. Tassutulehduksia muutamat, mutta Ossi on testien mukaan allerginen myös siitepölylle.
-Marja-Leena-"

Samaa mieltä. Mutta oletko miettinyt, miten jalostaminen on vaikuttanut koiriin? Jos eläin on allerginen lihalle - ja niin jotkut nykyään ovat - on kyse joko siitä, että lihassa on jotain allergisoivaa (antibiootit, lihantuotannon rehujen lisäaineet, kemikaalit??) tai sitten koira on jalostettu liian pitkälle. Ikävä kyllä. -Mai-

Yksi ärsytystä nostattava asia on juurikin raakaruokinnan ja barfauksen tekeminen vaikeaselkoiseksi ja monimutkaiseksi. Onko koiran ravitsemus niin mikrobiologiaa, että kotiruoka (tai sen mystinen "koiranruoka") ja nappulat voivat olla mitä tahansa? Mutta raakaa lihaa syöttävät on kyseenalaistettava. Ainakin hetken hiljaisuus syntyy siitä, kun kerron, että minun koirani syö raakaruokaa. Voiko siis mennä pieleen raakaruokinnalla, ja mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?

"Eikö niitä vitamiineja saa muusta kuin siitä kuivamuonasta?
monia koiria vaivaa närästyksen kaltainen ongelma, mistä se kertoo? 
-Hanne-"

Heh, varmasti vitamiineja on muuallakin. Kuivamuonassa ne on mainittu erikseen, ikään kuin olisivat jotain ekstraa ja luksusta. Mutta olisiko niin, että halvempiin laatuihin niitä ei aiemmin lisätty, luotettiin siihen että koira syö mitä tarjotaan ja pärjää kyllä. 
Mainitsemasi närästys on mielenkiintoinen asia. Siihen pitäisi perehtyä, koska sekin kielii joko jalostuksen tuomasta herkkyydestä tai täysin väärästä ravinnosta. Tapauskohtaisesti. -Mai-

Nyt ei pyydetä taputtamaan olkapäälle, vaan kertomaan mielipiteitä, tietoja ja faktojakin asiasta. Vastapainoksi joku voisi kertoa, miten teollisella nappularuualla voi mennä pieleen? Haluaisin tehdä tästä magapostauksen, johon lisäilen tekstiä, jos kommentteja tulee. Kaikki riippuu teistä ;)

"Nappularuoka on prosessoitua ruokaa eikä se sikäli ole luonnonmukainen tai terveellisin vaihtoehto. Se vastaa ihmisen mikroeinesruokia, joten jos kuvitellaan, että eläisit koko elämäsi mikropitsoilla, pysyisit kyllä hengissä mutta et varmaan kovin terve ja energinen olisi.
-Ruokinnasta Sananen-"

Niiiiin samaa mieltä! Kommenttisi oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen, olisi varmasti mukava vaihtaa enemmänkin ajatuksia aiheesta. Olen juuri tuota prosessoitu eines -näkökulmaa miettinyt itsekin. Itselle tulee tosi huono olo, jos useampana päivänä on "pakko" syödä eineksiä, kun on muka niin kiire. Ja teollinen ruoka "kuumentaa" tietyllä tavalla koiraa, eli osa käytösongelmistakin voisi korjaantua lempeämmällä ravinnolla. -Mai-

"Päivittäistavarakauppojen halvemmat nappulat koostuvat KOKO ruhosta, niihin on jauhettu eläin "sorkkineen ja karvoineen päivineen" (sitähän ei tuoteseloste kerro), niissä on myös lisä- ja väri sekä säilöntäaineita, joille koira voi herkistyä.
-Párekin Palvelijatar-"

Olen noista lisäaineista täysin samaa mieltä. Ja koirien maku- ja hajutottumuksia voi muokata aivan kuin ihmistenkin. Kun kuulee sanottavan, ettei koiralle kelpaa raakaruoka, sekin on enimmäkseen tottumista kuovamuonan rakenteeseen, makuun ja tuoksuun. Mutta sitten olen kyllä sitä mieltä, että eläimen koko ruho on koiran ruokaa... Toki meidän kotikoiramme (ne jalostetut) voivat olla herkkiä steriilin ympäristönsä ja ravintonsa johdosta, mutta kyllähän ne luontaisesti syövät saaliista aivan kaiken. -Mai-

"Koira voi elää ihan terveellisesti laadukkailla nappuloilla, sellaisella kotiruoalla joka on koiraa varten tehty (esim joku lihapuuro),raakaruoalla tai nappula-liharuoalla. Mikään ei hirveän monimutkaista ruokintaa ole, mutta jotain perusjuttuja pitäisi pitää mielessä ja ennen kaikkea seurata koiran olemusta.
Liha tuntuun itselleni niin simppeliltä tavalta nykyään ruokkia, nappuloissa tuntuu olevan jos jonkinlaista huomioonotettavaa lisäaineineen ja säilöntämenetelmineen.
-Anne-"

Olen pääosin samaa mieltä. Mutta kuka meistä ymmärtää noiden "laadukkaiden" nappuloiden todellista sisältöä? Minusta ne sisältää aivan hirveän listan aineksia, joista muista ulkoa korkeintaan yucca-kasvin, jolle moni koira on allerginen. Mutta toki laatu on parempi kuin viljalla täytetyissä nappuloissa.
Moni kauhistelee, kun kerron että koirani syö raakaa lihaa. Se on kuitenkin tuoretta lihaa, puhdasta ravintoa. Ja mainitsemasi lihapuurot on myös tehty aineksista, jotka uskon sopivan koiralle.
Siihen, että koira ei syö luonnossa rehuja tai viljaa, sanoisin että se söisi kuitenkin saaliseläimestä erityisesti mahan, jonka sisällä voi olla kasvisten osia. Eli lisänä nuokin menevät, mikäli koira ei ole niille allerginen. -Mai-

Itse en ole vielä toistaiseksi huomannut Rillassa tai Pepissä mitään sen kummempia muutoksia raakaruokintaan siirtymisen jälkeen. Silti "järki" sanoo, että raakaruuan, jopa niiden Mush:n pallojen, täytyy olla luonnollisempaa ruokaa kuin nappulat.

Muutoksia ei välttämättä näe, jos nappulat on sopinu koiralle hyvin, mutta ainakaan haittaa ei ole siitä luonnosemmasta ruuasta :) -Mai-

7 kommenttia:

 1. Iivarin äet: Koeran ruokinnasta on tehty melekeen rakettitiejettä nykyään! Ihan sama miten ruokit ku jonnii mielestä kuitennii ruokit viärin.
  Se on selevä että koera on lihansyöjä. Eekä varmastikkaa pärjee pelekillä kasvismössöellä. Mutta se annetaanko liha ruakana vae kypsennettynä riippuu varmaannii koerasta. Jos ruaka soppii ni sillon se on siinä. Jos tuas ee, sittä kypsennettään.Selevä pel. Ruaka- tae ylleesä liharuokinnassa tietää mittee koera syöp. Nuissa nappuloessa ee oo niinkää varmoo.
  Meellä on koeriin kohalla ollu aena arpomista ruokiin suhteen. Yks ol vehnälle allerkinen jotenka sae kaekkee muuta muttee vehnee ja eli 11 vuotiaaks. Toenen pysty syömää mitä vuan ja sae sekasi lihhoo ja nappuloeta. Halavaantu tosin 6 vuotiaana ja pit nukuttoo jotenka ee tiijjä mitenkä niillä evväellä oes pärjännä vanahaks. Iivari tuas on selekeesti naavanlihalle, vehnälle ja rukkiille allerkinen. Jotenka suap muuta lihhoo ja sittä lisukkeena omatekosta yrjolätä ja allerkija-nappuloeta. Muute hyväkuntonen mutta kuivaihonen, ja sittä se kaenaloihottuma jonka syystä ee tietoo.
  Elikkä eelleennii vähä arvuupelijä mitenkä jatkossa mäntäs.
  En usko että ruakaruokinnalla taekka lihapaenotteesella voep männä mehtään. Mutta tuolla pelekällä nappulaevväällä suattaa nii käävä.
  Valitettavasti et suanu tästä vaktoo senkummemmin ku tietookaan vuan pelekkee mutu-tuntumata. Koeriin ruokintasuositukset on muuttunut iha mahottomasti tämän melekeen 40v aekana mikä mullae on koerija ollu. Joellae kasvattajilla ol kyllä 30v sitte jo tuo pelekkä liharuokinta suosituksena mutta välillä vuosiin varrella sittä tuas muuttu. Nyt taejjettaan palata takasi . Minun ensmäenen koera ol justiisa semmoselta kasvattajalta JO n 40v sitte joka ruakaruokinnalla pit koerasa. Olivat palakittuja ja mänestyvät näättelyissä ja jalostuksessa. Ja varmaa ties tämä immeenen asijat ku ol Vuolasvirta-palakittu kasvattaja.

  VastaaPoista

 2. Juuri pääsiäisenä luin, että koiran tulee ehdottomasti saada raakaravintoa jne. Seuraavassa lauseessa jo sanottiin, että sen lisäksi täytyy antaa koiralle kuivamuonaa sen sisältämien vitamiinien takia. Ja tämän kirjoitti tekstiinsä eräs "asiantuntija". En viitsi mainita, kuka.
  Eikö niitä vitamiineja saa muusta kuin siitä kuivamuonasta?

  Toinen mieleeni tullut seikka on se, että Vilin blogiin tullaan ehdottomasti eniten hakusanalla "närästys". Siis monia koiria vaivaa närästyksen kaltainen ongelma, mistä se kertoo?

  Nämä meni varmasti asettamasi aiheen ohi, mutta niin mulle käy usein, että vastaan asian vierestä, nää oli nyt just pinnalla, nääs. :)

  VastaaPoista
 3. Näistä on aina mielenkiintoista keskustella :) Mun mielestä koira voi elää ihan terveellisesti laadukkailla nappuloilla, sellaisella kotiruoalla joka on koiraa varten tehty (esim joku lihapuuro),raakaruoalla tai nappula-liharuoalla. Mikään ei hirveän monimutkaista ruokintaa ole, mutta jotain perusjuttuja pitäisi pitää mielessä ja ennen kaikkea seurata koiran olemusta. Siitä ne viat parhaiten näkee.

  Koira on onneksi aika sopeutuvainen elukka, joten se jaksaa painaa monenlaisella ruoalla menemään, jos muuten terveys on kondiksessa. Raakaruokinnallakin voi mennä pieleen, jossei yhtään katso koiran tarpeita. Itse esimerkiksi taisin jossain vaiheessa syöttää Ässälle liikaa luita ja kasvissoseita varsinaisen lihan jäädessä vähiin. Ässä pysyi hyvin hoikkana, mutta ei sillä kovasti lihastakaan ollut. Lisätessäni lihaa koira tuntui olevan energisempi ja lihaksiakin tuli. Nyt se sitten raukka lihoi, kun en tajunnut vähentää ruoan määrää Ässän mennessä saikulle..

  Nappulallakin voi mennä metsään, vaikka elää se koira varmaan melkein millä nappulalla vaan. Laadukas lihapitoinen nappula on mielestäni ihan hyvä, marketin viljanappulalla voi heittää vesilintua. Itse arvotan parhaimmaksi ruokavalion, jossa koira saa myös lihaa. :)

  Meillä menee tällä hetkellä pennulla varmaan suunnilleen 2/3 nappulaa ja 1/3 lihaa (vähän vaihdellen) ja Ässä syö pääasiallisesti lihaa (jonka määrää ja rasvaisuutta on nyt vähennetty) ja vähän luita, sekä nameina nappulaa. Varmaan max 1/3 päivän ruoasta on sillä nappulaa, riippuen ihan päivästä. Pentukin siirtyy lihapitoisempaan ruokaan kasvunsa kasvettuaan. Haluan suurimman osan ruoasta olevan lopulta kummallakin lihaa, mutta nappulat on ihan näppäriä lenkkinameina verrattuna raakaan jauhelihaan.

  Nappularuoka on kyllä aikamoinen bisnes ja niitäkin on nykyään niin tsiljoonia erilaisia. Silti tuoteselosteissa ei välillä ole eroa juurikaan, vaikka hinta voi kovastikkin vaihdella. Liha tuntuun itselleni niin simppeliltä tavalta nykyään ruokkia, nappuloissa tuntuu olevan jos jonkinlaista huomioonotettavaa lisäaineineen ja säilöntämenetelmineen..

  VastaaPoista
 4. Hmm. Minä en oikein tiedä mikä se olisi se koiran oikeaoppinen ruoka. Ossilta on ainakin jäänyt pois kaikki korvatulehdukset, sen jälkeen kun siirryttiin syömään allergianappuloita pääasiallisesti. Toki Ossi saa välillä kanaa ja kalaa, vähän sen mukaan miten mekin syödään:) Kolmen kanafileen paketista yksi on Ossille. En oikein osaa sanoa, mikä on suhde. Ehkä 80% allergiaruokaa ja 20% sellaisia, mille Ossi ei ole allerginen.Se onneton on testien mukaan peuran lihalle allerginen ja sitä nyt sattuu olemaan pakkasessa tänä vuonna, joten enempi on Ossi joutunut nyt olemaan nappuloiden varassa.

  En jaksa uskoa, että Ossi taipuisi barffauksessa niihin vihannessoseisiin. Sitä pitäisi pitää ainakin kolme päivää syömättä ennenkuin vihannessoseet uppoaisivat, veikkaisin. Närästystä Ossilla ei ole ollut mielestäni koskaan. Ossi oksentaakin aniharvoin, silloin, kun se törttö on syönyt liikaa kangasta lakanastaan.

  Veikkaan, että koira on kuitenkin aika pitkälti lihansyöjä, polveutuuhan se kuitenkin loppujen lopuksi sudesta. Sudet tuskin ovat käyneet kenenkään kaalipelloilla kaaleja nakertamassa. Jos syöttää koiralle puhdasta lihaa, niin ei voi mennä kaameesti pieleen, kuten Iivarikin totesi. Mutta, aikoinaan kun Ossi söi vuorotellen koiran jauhelihaa ja vuorotellen ihmisten jauhelihaa, niin kumma kyllä sillä vain oli niiitä korvatulehduksia ja nyt allergianappuloiden aikakautena ei ainuttakaan korvatulehdusta. Tassutulehduksia muutamat, mutta Ossi on testien mukaan allerginen myös siitepölylle etc.

  Koiran ruokinta on never ending story ja siinä on erilaisia kuppikuntia. Minä haluan päästä ruokinnasta helpolla ja siksi Ossi syö pääsääntöisesti allergianappuloita. Markettien nappulat, jotka ovat ihan superhalpoja eivät varmasti voi olla kauhean laadukkaita. Hintahan sen jo kertoo, että raaka-aineet eivät voi olla kovin kummoisia. Hmm. Tulikohan tuossa jo kaikki aatokset? Toivottavasti. Terveisiä M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
 5. Ruokinnasta sananen24.4.14

  Saanen heittää pari ajatusta minäkin :)

  Toki koira elää ruualla kuin ruualla, mutta kuinka terveesti ja kuinka pitkään riippuu ruuasta ja koirasta. Jotkut niillä nappuloillakin porskuttaa pitkään sairastamatta päivääkään, mutta jotkut ei siedä yhtään. Kuitenkin on pari asiaa miksi taivun raakaruuan puolelle (ja tässä olen aika puristi, en anna mitään (kasvis tai muita) mössöjä):

  - Nappularuoka on prosessoitua ruokaa eikä se sikäli ole luonnonmukainen tai terveellisin vaihtoehto. Niihin voidaan laittaa kaikkea mahdollista mikä ei muuhun elintarviketuotantoon kelpaa (joihinkin, ei välttämättä kaikkiin). Nappularuoka vastaa ihmisen mikroeinesruokia, joten jos kuvitellaan, että eläisit koko elämäsi mikropitsoilla, pysyisit kyllä hengissä mutta et varmaan kovin terve ja energinen olisi. Kuitenkin sellaisen syöminen silloin tällöin ei ole pahaksi.

  - Nappularuoka, kuten mössätyt barf-ruuatkin, likaa koiran hampaat. Jos ei jaksa huolehtia koiran suuhygieniasta, aiheuttaa hampaisiin jääneet ruokamössöt pitemmänpäälle ientulehdusta. Kuten ihmisille, myös koirille ientulehdus on haitallista, sillä elimistö alkaa tuottaa tilanteen korjaamiseksi entsyymiä, joka hajottaa elimistön omaa kudosta (ikenen tulehtunutta osaa). Tämä entsyymi siirtyy verta vuotavien ikenien kautta näppärästi verenkiertoon ja sitä kautta muualle, missä se myös hajottaa elimistön omia kudoksia, kuten vaikkapa nivelsiteitä. Todella monet (ihmistenkin) sairaudet on kytköksissä huonoon suuhygieniaan! Tämän vuoksi päästän itseni helpolla ja anna koiran itse työstää ruokansa, leuat saa tekemistä ja hampaat pysyy puhtaina.

  Näillä järkeilyllä annan koiralleni raakaruokaa niin luonnonmukaisesti kuin mahdollista :)

  VastaaPoista
 6. Párekin Palvelijatar24.4.14

  Ennen koiran hankintaa 'haastattelin' paria mäykkyjen kasvattajaa ruokinnasta. Kumpikin kertoi ruokkivansa mäykkynsä pääasiallisesti nappuloilla, mutta alleviivasivat niiden olevan korkealaatuisia eläinkaupoista ja eläinlääkärikeskuksista saatavia. Selittivät eron päivittäistavarakaupan nappuloihin olevan selvä: eläinkaupoista löytyy sellaisia, joihin on käytetty vain ja ainoastaan lihakarjan parhaita osia, samoja joita ihmisetkin syövät. Päivittäistavarakauppojen halvemmat nappulat koostuvat KOKO ruhosta, niihin on jauhettu eläin "sorkkineen ja karvoineen päivineen" (sitähän ei tuoteseloste kerro), niissä on myös lisä- ja väri sekä säilöntäaineita, joille koira voi herkistyä. Tästä johtuu iso hintaero.

  VastaaPoista
 7. Hyvä aihe!!

  Meillä edesmennyt westie-kaksikko söi pääasiallisesti nappuloita höystettynä raejuustolla ja jollain öljylisällä (Nutrolin, Viacutan, tms.). Rosa-mummu kärsi koko ikänsä huonosta ihosta sekä toistuvista korvatulehduksista. Hänelle tehtiin jo pienenä "kaikki mahdolliset" allergiatestit ja niiden tuloksia noudattaen valittiin nappulat ja "namit". Rosalla oli nuorempana ongelmana myös vatsan löysyys, oksentelu, yms. Vatsavaivat helpottivat, kun siirryimme kokonaan lammas-riisi-nappuloihin.

  Ineksellä todettiin 5-vuotiaana mastsolukasvain (eli erään tyyppinen ihosyöpä). Hän sai samaa ruokaa kuin Rosa tosin erilaisilla vitamiinilisillä höystettynä. Sytostaattihoitojen sanotaan kuormittavan elimistöä myös sillä tavalla, että vitamiinivarastot ehtyvät normaalia tiheämpään tahtiin.

  Vaikea sanoa, mikä osuus ruokinnalla oli Rosan ja Ineksen sairastamisiin.

  Tämä nykyinen kaksikko: Rilla-westie ja Peppi-mäykky, söivät nappuloita ensimmäiset pari elinvuottaan. Raakaruokaan siirryimme n. puolitoista vuotta sitten. Tällä hetkellä heidän pääasiallinen ruokansa on Mushin Vaisto-pallot. Lisäksi he saavat AB-piimää, Nutrolin-öljyä ja Biofarmin kalkkivitaa. Aika usein annan heille myös jotain täyslihaa esim. keittolihaa ja luomu kananmunia.

  Tuossa ylempänä kommentoinut on ihan oikeassa siinä, että "mössöbarf" likaa hampaat. Aikaisemman kaksikon hampaat pysyivät paljon paremmassa kunnossa, kun saivat nappulansa pääsääntöisesti kuivina. Meillä "oikeita" luita vältellään, koska Rillan maha ärtyy niistä tosi paljon. Koirien hampaita kyllä harjataan, mutta silti huomaan, että hammaskiveä muodostuu.

  Monet jo tuossa totesivat, että tämä koirien ruokinta on "never ending" -aihe. Lähes kaikilla on varmaan asiasta joku mielipide. Itse en ole vielä toistaiseksi huomannut Rillassa tai Pepissä mitään sen kummempia muutoksia raakaruokintaan siirtymisen jälkeen. Silti "järki" sanoo, että raakaruuan, jopa niiden Mush:n pallojen, täytyy olla luonnollisempaa ruokaa kuin nappulat.

  VastaaPoista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)