maanantai 6. huhtikuuta 2015

Varovaista toivoa


Ihan rohkeasti ulkoilin jo parvekkeella.
Oven heijastukset on mukavia, miksei niitä saisi jahdata??


Raportteja Artun ihosta ja implantista on saatu odotella. Jonkinlainen väsymys ja turhautuminen iski, kun talvella sahattiin iho-ongelmien kanssa edestakaisin. Ruokia kokeiltiin, jätettiin pois, aloitettiin uudelleen maltillisemmin. Säät sekoittivat usein juuri alkaneen uuden kokeilun. Hormonit ja stressi sekoittivat ihan kaiken. Kovilla olivat koira ja omistaja.

Ihon suhteen näyttää nyt melko toiveikkaalta. Implanttireissulla keskustelimme ell:n kanssa melkein koko puolituntisen juurikin ihoon ja allergiaan liittyvistä asioista. Sain paljon hyviä lisäohjeita ihon pehmentämisen (rasvauksen) ja puhdistamisen sekä ravintolisien suhteen. Olen turhaan varonut perusvoiteiden käyttöä, ne eivät sekoita eliminaatiodieettiäkään. Mutta ovat tärkeitä pehmentämään jo pahimpien raapimisten paksuunnuttamaa ihoa sekä suojamuuriksi ulkoisille allergeeneille.

Kotoa löytyi Aqualan-emulsiota, jota olen laittanut koiran kainaloihin vähän ennen lenkille lähtöä. Ja toden totta, viimeksi sadekelit eivät aiheuttaneet mainittavaa kutinaa. Iho hylki rasvaisena vettä. Hyvin imeytyvä voide ei kuitenkaan kerännyt likaa. Ostin lisäksi lääkärin suosittelemista muista vaihtoehdoista Ceridal-öljyn, jota on suihkeena helppo annostella iholle. Se on kyllä nimensä veroista, öljyä, jonka kanssa saimme jo koiran petivaatteisiin rasvaiset läikät. Hajuton tuote on kuitenkin ehdoton koiralle, joka muutenkin nuolee ja nassuttaa jo vanhasta tottumuksesta kainaloitaan herkästi.

Yllätyin iloisesti, kun ell suositteli ihon kunnon ylläpitoon yhtä tuotetta, joka löytyykin kotoa, kaappiin unohdettuna. Virbacin Allerderm Spot-On -ampullit voidaan käyttää paitsi ohjeen mukaisesti eri puolille kehoa, myös suoraan vaurioituneelle iholle. Tämä ihon suojamuuri, "laasti", kokeillaan ehdottomasti nyt uudella ohjeella ja suojaudutaan tulevan kevään ja kesän allergeeneilta tälläkin tavoin.

Vaikka olen käyttänyt (ja ihan hyväksi todennut) Relaxant Animalin koirille ja hevosille tarkoitettua shampoota, uskon kokeilevani jotain täsmätuotetta Virbacilta vielä puhdistukseenkin. Oma shampoomme kun tuoksahtaa koiran mielestä joltakin, mitä pitää sitten vielä peiton alla yrittää puhdistaa omatoimisesti iholta ja se tietysti ärsyttää taas kainaloita...

Yhteenvetona ell kirjoitti hyviin ja kattaviin kotiohjeisiin, että Artulla on ruoka-aineallergia ja lievä atooppinen dermatiitti. Ja hän huomioi nyt hienosti Artun raakaruokinnan kirjoittamalla ohjeisiin vielä Omega-3:n ja 6:n tarpeen lisäravinteina :) Lisäsinkin oitis Omega-kapselit ravinteisiin. Tähän asti on raakasapuskaan lisätty rypsiöljyä, kalanmaksaöljyä, kalkkia, D-vitamiinia, sinkkiä... ym. Vitamiinien cocktail ei ole ihan vielä täydellisesti hanskassa, mutta oikeaan suuntaan menossa.

Artun ruokavalio sisältää tällä hetkellä heppaa, kanaa (kyllä, me saimme sen tipun mukaan kaikkine lisineen!), kalkkunaa ja poroa. Mietimme ell:n kanssa, että saattaa olla jopa niin, että löytyy vain yksi liha, joka on aina laukaissut allergian (nauta ja possu on kokeilematta). Lisäksi uskon, että ne lukuisat turhan kuivamuonakokeilut ovat olleet pahimpia ylläpitäjiä iho-ongelmissa. Ehkä atopian rinnalla.

- - -

Sitten sitä varovaisempaa toivoa... Implantti on ollut nyt koiran niskassa viikon. Siitä ajasta on onneksi satanut (= rauhoittanut) monta päivää, koska ell varoitti, että ensin koiran käytös voi mennä entistä hullummaksi. Ja menihän se, sillä kun tavattiin yhtä kastroitua koiraa, Arttu ei jättänyt tätä hetkeksikään rauhaan...

Mutta tänä aamuna aurinko on paistanut kämppään täydeltä terältä aamuvarhaisesta asti. Silti ei täällä ole alkanut tyypillinen hermoja raastava hinkuminen ja edestakaisin ravaaminen. Arttu on kantanut lelujaan ahkerasti minulle, mutta se on normaalia aktiivisuutta. Haluan toki edelleen iloisen ja energisen koiran, joka on sitä virkeämpi mitä keväisempi ilmakin on. Hormonihuuruissa ei koiraa kiinnosta lelut, ruoka, ei mikään muu kuin ovelle ja ulkona säntäily.

Aika näyttää, olisiko tämä nyt alkavaa rauhan aikaa. Vielä odotellaan, milloin koiran petivaatteet (ja sen myötä koko koira ja kaikki, missä se makoilee) lakkaavat tuoksahtamasta jo pesua seuraavana päivänä. Yksi erittäin suuri helpotus taloudessa, jossa pyykkiä pestään ahkerasti, mutta ei sentään joka päivä vaihdeta kenenkään lakanoita!

- - -

Taas yhden pääsiäisviikon peiton alla köhittyäni tuntuu tänään, että aurinko tosiaan paistaa jo hiukan muuallakin kuin ulkona. Voin katsoa virkeäsilmäistä koiraani ja sanoa, että me selvisimme taas - tästäkin.

14 kommenttia:

 1. Sielläkin sairastellaan, paranemisia sinnekin! Itse olen sairastellut tänä talvena ennätyksellisen paljon, johtuu varmaan stressistä.

  Meilläkin ruokakokeilu edistyy, Ässä saa kanaa, hirveä ja kalkkunaa. Vaan aavistus on tullut korvista töhnää, en tiedä johtuuko satunnaisista varastamistaan herkuista vai kuitenkin jommasta kummasta siivekkäästä. Nyt hoidossa on helpompi olla sen suhteen tarkkana, kun ei ole toista erilaista ruokaa syövää koiraa rinnalla. Ainakaan vielä en ole viitsinyt laittaa Femmaa pelkälle raakaruoalle..

  Kuulostaa hyvälle tuo implantti, toivottavasti myös jatkossa mene sen suhteen hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä alkaa kääntyä onneksi jo voiton puolelle, hakkaavaa yskää lukuunottamatta. Mulla tämä talvi oli edellistä helpompi, mutta nyt on ollut peräkkäin pari pientä flunssaa. Ja yleensä tarvitaan se yksi "kunnollinen" ennen kuin tauti jättää rauhaan :/

   Silloin kun syötin Artulle sekaruokaa (nappulaa + raakaa), ei päästy koskaan eroon korvien töhnimisestä. Mutta nyt ovat pysyneet puhtaina, ja saatiin elliltä hauskoja kehuja, kun tärykalvot ja korvat olivat niin "kauniit" =D

   Ässän hoitojakso näyttää varmaan hyvin, mikä ruoka sopii :) Olet varmaan ohjeistanut, että jos lisäävät jotain, kaikki muu pysyy ennallaan ;) Artulla näki jo parissa päivässä, että nauta tai possu ei sovi. Harmi vaan, kun juuri ne lisättiin yhtäaikaa, kun oli se dieetin ns. haastevaihe.

   Toivon kovasti, että stressi helpottaa, sulla ja Ässällä myös <3 Toiset vaivat ovat varmasti tulleet jäädäkseen - jossain määrin - mutta kunpa niiden kanssa pystyisi elämään ihan hyvää elämää ja nauttimaan edes valikoiduista asioista.

   Aurinkoa sinnekin tälle päivälle :)

   Poista
 2. Párek ja Palvelijatar6.4.15

  Jippii ja hurraa, kyllä me uskotaan Artun kiusattomaan tulevaisuuteen kuin pässi suuriin sarviinsa. Nythän on selvästi hyvät merkit olemassa. Kaikenlaiset allergiat niin eläimillä kuin ihmisillä ovat tosi pitkää pinnaa vaativia, kun sopivien ruokien yms etsikkoaika on tosi pitkä. Mutta lopussa kiitos seisoo ja aurinko paistaa.
  Ja on meillä peukut pystyssä Artun emännänkin puolesta, että pääsisi flunssakierteestä ja saisi 100% vastustuskyvyn kaikelle kurjalle.
  Tänään on ollut hieno ilma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hurraa =D Näin jälkeen päin se ei kannata, mutta syyllisyys nostaa kyllä päätään... miksi en aiemmin tehnyt sitä ja sitä...

   Ja kuten Ässän emännälle "rohkaisevasti" sanoin, jotkut vaivat ovat tulleet jäädäkseen, meilläkin mennään Artun allergian ehdoilla aina. Se tarkoittaa pesua ja puunausta, rasvausta ja pukemista. Enemmän kuin ei-allergisilla. Mutta me ollaan siinä äärettömän hyvässä asemassa, että on löydetty syitä ja apukeinoja asiaan.

   Yritän vahvistaa omaa vastustuskykyä seuraavana projektina. Kieltämättä on omat vitamiinit aika nollilla tällä hetkellä.

   Ilma on mainio :)

   Poista
 3. Kylläpä tulj hyvijä uutisija :) Ja uusija vinkkijä, sano äet. Tiälläe alakaa olla jo paekon tiet kurasija. Ja pesuja tulloo piisoomaan. Mullon kuulema yhtä kuiva nahka ku vanahalla mummulla. Nii että ee se veen kansa lotroominen hyväks aenakkaa oo. Minkälaesta omekata seon se Artun lisäravinne?
  Äet aeko mulle ruveta laettammaan kansa sitä perusvoejjetta kaenalloehin ennen pihalle männöö.Kaekevvarulta.
  Toevotaan että ne implantin hyvät puolet tulloo äkkijä esille. Eekä mittää sivuvaekutuksija tulis.
  Pitäsköön sielä emännännii heettee huivii muutama omeka kapselj...että loppus tuo taatiruljanssi.
  Aarinkoo teelle sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuullostaa ehkä liian hyvältä ollakseen pysyvästi totta, mutta toivotaan parasta. Ja parempaa tietty koko ajan.

   Koirille hyvä ja oikea omega olis varmaan "Nutrolin Iho&Turkki". Meidän vanha Nutrolin-pullo loppui tai vanheni joskus, nyt otettiin ensiavuksi omasta kaapista ihmisten Omega-D-kapselit, joissa on vaan Omega-3:a. Jotain muuta omegaa aionkin hankkia, kun ehdin ostoksille luottokauppaan (Murren Murkina). Jos sitten laitamme kaikki vitamiinit ja lisäravinteet kerralla kuntoon, kerrotaan tarkempaa tietoa silloin :)

   Ell suositteli Viacutan tai Megaderm-rasvahappovalmistetta (jossa netin mukaan on molemmat omegat, mutta hintakin aika kova...)

   Ihovoiteista voisi myös mainita kaikki nuo ell:n antamat vaihtoehdot: Atop7, Ermidra, Ceridal, BioBalm, Humilac (tämä on Virbacin tuote) sekä saman valmistajan Allerderm Spot-On.

   Kuivalle ja herkistyneelle iholle näyttää olevan myös mm. Allermyl-shampoo, jota voisinkin kokeilla.

   Poista
 4. Minä aion olla 24h peukut pystyssä, jotta kaikki toiveet Artun suhteen toteutuisivat. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiltti, mutta anna peukkujen nukkua edes yöllä, ettei tuu kramppia ♥

   Poista
 5. Toivomme kaikkea mahdollista parasta Artulle! Kyllä vaivat saadaan varmasti selätetyiksi oikealla ruualla ja hoidolla. Tsemppiä kovasti toivottelee Typyn emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti laitettin tänään jo peuraa ruokakuppiin :) Nyt on fiilikset korkealla, ja nälkähän kasvaa syödessä =D
   Kiitos kaikista hyvistä toivotuksista, ne auttaa todennäköisesti eniten ♥

   Poista
 6. Anonyymi15.4.15

  Hei!
  Mielenkiinnolla olen lukenut Artun edesottamuksia ja ihastellut suklaista ulkomuotoa. Meillä on punamusta narttu, kesällä 5 vuotta täyttävä tanakka typsy, jolle nauta on ehdoton nounou raakana, hyvin kypsennettynä pienen pieni palanen käy. Ensin ajattelin ekojen juoksujen aiheuttavan oireita, mutta kävi ilmi että raaka nauta aiheuttaa iho-oireiden lisäksi vatsavaivoja, ja sitä myöten käpsien lupsutusta. Nyt kun nauta kaikessa muodossa on karsittu pois, elämä sujuu, kunhan ei ahneus iske ja herkku pitää niellä pureskelematta. Ruokana menee nappulana Golden Eagle, mausteena välillä raakalihoja, useimmin teollista märkää ilman nautaa. Löysää lihaa löytyy mahan alta valeraskauksien jälkeen (joka juoksun jälkeen), mutta muuten ei mikään haittaa ja kaikki maistuu. Säänkestäviä meillä ei olla, kurjalla kelillä mäyrä makaa peiton alla vaikka rakko halkeaisi, ulos mennään melkein kantamalla.
  Mutta, Arttu on ihana ja suloinen, ja uskon että urokset ei tässäkään rodussa ole niin turhan tarkkoja, eli ei haittaa jos yön aikana joku kolmas karva pyllystä vasemmalle on kääntynyt väärään suuntaan...
  T: aiemmin collie-uroksia omistanut jonka ensimmäinen narttu on MÄYRÄ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että mäyris-neitonen on ihmisensä kanssa löytänyt Artun blogin ;)

   Onpa hyvä, että teillä allergian aiheuttaja on rajoittunut yhteen lihaan, jota voi välttää. Atooppisen koiran kanssa tuntuu välillä, että mikään ei sovi, mutta onneksi saatiin nyt hyvät ihonhoito-ohjeet, ja tajuttiin, että kuiva iho voi ärtyä muustakin kuin ruuasta.

   Eihän sadekelit ulos houkuttele, mutta tähän asti sinne on vielä kantamatta lähdetty =D Saa nähdä, miten käy, kun tuo hormoni-implantti saavuttaa täyden tehonsa. Jospa sitten ei enää ulos lähtö houkuttelekaan. Suuria muutoksia asiassa toki on jo nyt, ovella ei notkuta tuntikausia, vaan vasta kun on asiaa.

   Hauskaa, että otit paimenkoiran jälkeen mäyriksen :) Saattoi tulla vähän yllätyksiä tuon miellyttämisenhalun - tai sen puutteen suhteen - ainakin jossakin kasvuvaiheessa =D Mutta ihania kaikki karvakuonot on, jokaisessa on omat haasteensa ja ilonsa.

   Kiva kun kävit blogissa, poikkeahan uudelleenkin :) Terkkuja mäyris-neitoselle, Artulta mojovan pusun kera <3

   Poista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)