torstai 15. tammikuuta 2015

Seitsemäs viikko ja haastevaihe tulossa

Eläinlääkärillä käynti tulikin viikkoa aiemmin kuin oli suunniteltu. Silmätulehdus alkoi taas, viimeksi se oli muistaakseni kesällä yhtä pahana. Pari kuukautta sitten, kun aloitettiin eliminaatiodieetti, oli silmissä myös punotusta. Lääkärin mukaan tämänkertainen ei ainakaan vaikuta allergialta. Yleensä silmäoireet tulevat suht välittömästi allergiaa aiheuttavan ruuan tai muun ärsykkeen jälkeen. Meidän arki on ollut ihan tavanomaista, ruuaksi hevosta, edelleen. Antibioottitippoja pitäisi 8 kertaa päivässä. Teki mieli kysyä, voiko ell kirjoittaa mulle sairaslomaa kahdeksi viikoksi, että voin olla kotona tiputtamassa lääkettä koiran silmiin... Raukka oli kyllä illallakin niin punasilmäinen, että ajattelin herätä keskellä yötä laittamaan yhden annoksen. Ajatukseksi se jäi.

Eliminaatiodieetin seitsemäs viikko ja edelleen koiran iho on kunnossa. Heti kun ilma kylmenee ja keli kuivuu sopivasti, heitetään pelkäämäni haastevaihe kehiin. Ehdotin itse, että sitä ei aloiteta ennen kuin ulkoisten tekijöiden osuus on minimissä. Katujen kurasessio nostaa muutenkin allergiankaltaiset oireet alle 10 cm maavaralla varustetulla nokkaeläimella niin helposti, että oireita on turha ruokkia ja provosoida millään ylimääräisellä. Mutta eiköhän pakkaskeli taas palaa, ennemmin tai myöhemmin.

Haastevaiheessa yksinkertaisesti annetaan kaikkia niitä ruokia kuin ennen dieetin alkua. Toki eläinlääkäri saamansa koulutuksen mukaisesti vaati ottamaan haastevaiheeseen mukaan myös ne teolliset ruuat, joita koira on aiemmin syönyt. En kertonut hänelle, että ne on kaikki lahjoitettu pois eikä uusia osteta. Sen kyllä mainitsin, että lähes 6 vuoden aikana olen liian monta kertaa aloittanut "teollisen haasteen" koiran ruokinnassa, ja se on johtanut aina samaan pisteeseen. Juuri siihen, minkä vuoksi nyt ollaan tässä tilanteessa, tutkimassa syitä loputtomiin iho-ongelmiin. Nyt 7 viikon hevoskuurin jälkeen koiran elimistö on ehkä puhtaampi kuin aikoihin enkä todellakaan täysissä järjissäni aio sitä tahallani sekoittaa. Jokainen aiempi teollisen ruuan kokeilu on päättynyt huonosti. Alle viikossa korvat ovat täynnä moskaa, iho kutisee ja menee rikki. Ajaisinko tahallani koiran vielä kerran siihen pisteeseen. Sanoin lääkärille, etten aio enää koskaan palata teolliseen ruokintaan. Vastaus oli tietäväinen hymy. Johon vastasin tietäväisellä vaikenemisella. Lupasin kokeilla teollista ruokaa, mutta kaikkia lupauksia ei ole pakko pitää.

Yksinkertaisuudessaan: kun kurakelin vaara on ohi, suuntaan eläinkauppaan ja ostan kaikkia Artun herkkuja. Kalkkunaa, kanaa, nautaa, possua, broilerin sydämiä, kivipiiraa... ja raakana tietty! Sitten herkutellaan 2 viikkoa ja pidetään kaikki tassut pystyssä, että oireet pysyvät poissa. Kahden viikon kuluttua mennään allergiatestiin, että ympäristön allergiaa aiheuttavat asiat saadaan ehkä selville ja mietitään siedätyshoidoan aloittamista.

Koskaan ei ole liian myöhäistä!

10 kommenttia:

 1. Minkä ihmeen tähen pitäs syöttee jottae teollista evästä ja suaha ehoentahoen koera kippeeks??? Ooto liäkärj ku tuommosta ehottaa.
  Onneks sullon piä oekeella kohalla etkä uskonna sen puhheeta :)
  Tiälä pietään tassut ja häntä ja äet peokalosa pystyssä että oereet pyssyy poekessa. Ja silimät paranoo.
  Ja tietennii toevottaan että pyssyy nehhii kurakelit poekessa että piäsöö kamu herkuttelemmaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei kurakelit olekaan aiheuttanut ongelmia, joten ruvettiin herkuttelemaan :)
   Toden totta, tuo teollisten syöttäminen on kuin antais tahallaan pienen annoksen myrkkyä ja katsois, minkä verran vaikuttaa...
   Simmut on jo paremmat :)

   Poista
 2. Tsemppiä! Paljon tsemppiä.

  VastaaPoista
 3. Terkkuja täältä mustanmakkaran, nti. Rasavilin ruokakupilta. Itse keitelty Yrjölän puuro ja raakaravinto on tosiaankin hyvä juttu. Ja turkki tykkää muusta koirasta puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Sitä puuroa minäkin joskus keittelin. Uunin ääressä taitaa olla nälkäinen Rasavili, kun puuro kypsyy =D

   Poista
 4. Párekin Palvelijatar15.1.15

  Me ollaan ihan samaa mieltä Iivarin kanssa, Maalaisjärki ja palveluskunnan kokemus oman koiransa hoidosta on varteenotettava juttu. Joku ell joka ei tajua eikä kuuntele mitä koiran kanssa elävä ihminen sanoo kokemuksistaan on hakoteillä. Tulee mieleen, että mitkähän prosentit saa koiranruokavalmistajilta... no, ei sentään mennä niin pitkälle epäilyksissä, mutta kuitenkin...
  Täälläkin on kaikki varpaat ja peukalot pystyssä että tilanne rauhoittuu pikavauhtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prosentit on varmaan aivan totta. Mutta tosi keljua, jos prosentit menee koiran terveyden edelle. Tosin ellit eivät kaiketi opiskele ravitsemusta kovin paljon. Mutta mikä on tämä teollinen buumi, että vain nappulat ovat koiranruokaa... ei voi käsittää.

   Poista
 5. Tuo juuri, että elimistö puhdistuu, on mielestäni se pohja kaikelle uudelle. Mielenkiintoista sitten kuulla ne allergiatestin tulokset, Vilin kohdalla se antoi selkeyttä, jäipä ainakin yksi pohdittava pois, tuli itselle sellainen seesteinen olo.
  Peukkuja pidetään ja ollaan hengessä mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jos noista muista lihoista ei tule oireita, elimistön puhdistuminen jatkuu tämän haasteenkin aikana :) Niin toivon, että iho pysyy nyt hyvänä, voin sitten soittaa ellille ja sanoa, että tämä on ainutlaatuista Artun elämän aikana, näin pitkä hyvä jakso! Enkä aio sitä pilata teollisella ruualla, taas kerran.

   Netissä oli joskus tutkimus, miten einesten syöminen vaikuttaa ihmisiin. Kuukausi eineksillä aiheutti jo muutoksia, kun otettiin jotain testejä, en vaan muista, mitä ihmisistä tutkittiin. Tämä vaan aasinsiltana ;)

   Poista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)