lauantai 7. maaliskuuta 2015

Kura vai kana...

Jossakin on taas vika. Kainalot ärtyy ja koirapoikaa harmittaa kamalanhajuinen kortisonisuihke. Jos syynä on kura, se menee ohi. Jos kevähormonit, niitäkin tulee ja menee. Jos syyllinen onkin ruokakokeilussa oleva kana, vahinko on suurempi. Kanan mukana lähtee lentoon sydämet, kivipiirat, siivet ja kaikki herkut.

Mutta nyt ramasee.
Mennään sinne lenkille vähän myöhemmin...
Sain kananmunan välipalaksi, ja niistä en kyllä luovu!


16 kommenttia:

 1. Myrsky: Mää olin allerginen kanalle, mutta en ankalle. Toivottavasti tuut pian terveeks, Arttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo muistankin tuon, ja yritän nyt katsoa tilannetta, jos palattais taas hetkeksi hevosenlihaan. Sitten taas uusi yritys noita riistaeläimiä. Kaikki muuten hyvin, ja nyt ei päästetä ihotulehdusta kovin pahaksi :) Mistä muuten saat ankkaa??

   Poista
  2. Ankkaa on vain kuivattuina makupaloina. Muuten pojat siirtyivatä Canagan Country Game -kuivamuonaan.jossa on ankkaa ja jänistä. Tämä on sopinut Myrskylle.

   Poista
 2. Tiedätkö Mai, itse lopetin kanan syönnin, kun näin jonkin ajankohtaisohjelman, jossa oli hmm, kaikkea en nyt muista, mutta esimerkiksi antibiootteja syötetään alyttömän runsaasti ja sitten kananlihassa saattaa olla jokin bakteeri, joka tarttuessaan ihmiseenkin aiheuttaa kaikkea mahdollista ikävää. Omalta ruokalistalta on ajat sitten jäänyt pois sianliha, nyt jäi kana. Kohta olen varmaan kasvissyöjä. Onneksi riistaa tulee sentään joskus. Ideologisista syistä en ala kasvissyöjäksi, tai vegaaniksi.

  Artulle pikaista, pikaista paranemista. ps. Kutomapiirissäni on yksi koiraihminen ja heidän ihana, iso koira on allerginen juuri kananlihalle. Mutta jäähän sitä vaikka mitä muutakin lihaa, hei haloo! Kauanko sitä eliminaatiodiettiä pitää aina tietyllä aineella koklata. Minä lopettaisin nopeasti, jos oireet pahenevat... Mutta se olenkin minä. Ei kannata lukea neuvona. Terkkuja Ossilasta, onneksi Ossi nukkuu juuri nyt. Se varmaan kerää voimia illan konserttoa varten:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luomuliha olisi parasta, joten toivon että riista sopii. Viime kokeilu hirveä ja poroa vaan meni jotenkin mönkään. Kainalot ärtyivät, enkä tajunnut, mikä sen aiheutti. Palattiin rauhoittavaan hevoseen hetkeksi.

   Oireet ei ole kanalla kovin pahat. Ihan sen verran vaan, että voivat johtua suihkuttelusta ja paidasta huolimatta noista kuralenkeistä. Jotka on ollu vielä viikon aikana pidempiä kuin pitkään aikaan.

   En ole yhtä lihaa kokeillut viikkoa kauempaa, siinä ajassa näkee yleensä hyvin tuloksen. Tuo kana vaan ei alkanut oireilla heti, ja siksi pähkäilen, onko se kana vai kura...

   Välillä mentiin hepalla ja kalkkunalla muutama viikko, kun oli muita haasteita, ei ehtinyt ja jaksanut kokeilla uusia ruokia siinä kaiken keskellä. Ne tuntuivat sopivan.

   Lihoja riittää ilman kanaakin, mutta se olisi yksi helposti saatavilla oleva, ei sesonkituote. Ja sen myötä tosiaan menee kanan kivipiira, sydän, kaulat, siivet... Kalkkuna ei ole niin monipuolinen, koska sen sydämiä yms. osia on harvemmassa paikassa myynnissä.

   Toivon teille rauhallista yöuntakin. Ei tuo laulu kovin kauaa voi kestää...

   Poista
 3. Toivotaan, että kura. Kana olisi kurja juttu, menee tosiaan munat sun muut sivutuotteet samalla pois, pahimmassa tapauksessa kalkkunatkin.
  Peukutetaan kanan puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosin tuota kuraakin on riittänyt tänä talvena ;) Mutta siltä voi nyt hiukan suojautua, ja suihkutella minkä jaksaa! Peukut siis kanalle kuitenkin =D

   Poista
 4. Meillä on vähän samanlainen projekti nyt menossa, en vain ole ehtinyt/jaksanut siitä kirjoitella blogiin. Tuntuu pieneltä vaivalta Ässän muiden oireiden rinnalla, vaikka olen kyllä miettinyt mistä näitä riittää.. :D

  Ässällä siis kovasti puski hiiva korviin, eikä korvalääkekään auttanut. Nyt se syö pelkkää hirvenlihaa eliminaatiotyyppisesti (on se jotain muruja saanut lattioilta ja Femman kuppia nuollessaan) ja korvat puhdistuivat lääkkeen kanssa. Nyt mennään ilman lääkettä ja katsellaan tuleeko hiiva takaisin.. Jos ensiviikollakin näyttää hyvältä uskallan lisätä lihoja, muuten tarvitsee varmaan varata aika lääkäriin :/

  Jos se johtuu ruuasta, epäilen syyksi nappuloita. Femmallakin on vähän töhnää korvissa, pitäisi varmaan siltäkin alkaa karsia ruokia ja katsoa johtuuko siitä.. Sekin syö noita samoja napuja lihan ohessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artulla tulee korvat täyteen moskaa, jos syö viikon verran nappulaa. Se oli yksi syy ruokinnan muuttamiseen, kainaloiden lisäksi. Eikä se ole koiralle varmaan ihan pieni vaiva, jos kutittaa. Mutta raakaruokinta on toki erilaista kuin nappuloiden antaminen, siinä on vähäsen vaivaa, kunnes tottuu :)

   Onpa hyvä, että hirvenliha sopii Ässälle. Se on ainakin luomua, eli kaikin puolin hyvää. Toivottavasti saat ajan mittaan lisätä moniakin lihoja ruokavalioon.

   Mun kokemus on, että korvavaivat tulee nimenomaan hiukan viiveellä. Artulla iho alkaa kukkia heti, kun ruoka ei sovi, mutta korvat tulee perässä. Eli odottele ainakin se ensi viikko ennen kuin annat mitään lisää. Ettei mene huopaamiseksi, kuten meillä... Annoin hirven ja poron liian nopeasti, enkä tiedä kumpi aiheutti oireita, iholle tosin. Piti jättää molemmat taas pois, ja kokeilla tämän viheliäisen kanan jälkeen uudelleen, rauhallisemmin.

   Helpompi sinun on ruokkiakin kahta koiraa, kun saavat samaa evästä, eikä tarvi varoa kummankaan menemistä toisen kupille. Toivottavasti ratkaisu löytyy eikä tarvi kuormittaa lääkkeillä kummankaan läppäkorvia <3

   Poista
 5. Voe iso harmitus ku tuas ne kaenalot rupes ärtymmään. En tiijjä kumpiko oes parempi vaehtoehto toevoo sen aeheottajaks. Kura vae kana. Niin tae hormoonit.
  Kovasti tiältä lähetettään paranemistoevotuksija. Ja tietennii toevotaan että korjaatus äkkijä ne ärsytykset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tää on yks iso ärtymys koko huusholli. Enimmäkseen tietty toi emäntä on ärtynyt, millon mistäkin... Mutta joo, melkein toivon syyksi hormoneja, mutta kun tiedän kuinka herkästi tuo reagoi ruoka-aineisiin, ja kuraan, ja.... No, nyt rauhassa, kyllä tää tästä taas selviää :)
   Kiitos Iivari, on hyvä parannella vahinkoja, kun kamutkin sitä toivoo :)

   Poista
 6. Párek8.3.15

  Kainaloille erittäin pikaista rauhoittumista!
  Mulla ei ole ollut iho-ongelmia eikä kovissa tai hampaissakaan vikaa. Palvelijatar on varpaillaan nyt sen vuoksi, kun on tullut hankittua vähän erilaista BARF ruokaa. Se pelkää, että joku yht' äkkiä aiheuttaakin jotakin keljua kremppaa. Kasvattaja kertoi ruokkivansa koiransa pelkillä mäyräkoirille tarkoitetuilla nappuloilla. Toki jokunen erityisherkkukin on kuitenkin silloin tällöin kuvioissa mukana. Minäkään en saanut juuri muuta kuin nappuloita kolmen ensimmäisen vuoteni aikana. Sitten pikku hiljaa on tullut kuvaan erityisruokakin.
  Palvelijatar on taipuvainen uskomaan, että niin ihmissä kuin koirissakin on yksilöitä, jotka ovat herkempiä allergisoitumaan kuin toiset. Ja kumpienkin allergiat vievät aikaa kunnes selviää mitä kaikkea elimistö sietää ja mitä ei. Kovasti toivotaan Artulle oireetonta elämää jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttävätkin jo paremmilta, parin kunnollisen shampoo-pesun jälkeen. Ja nyt on tuo vellova kurakin ulkona laantunut hiukan, kun navakka tuuli kuivattaa hiukan tiet.

   Ainahan uusi sapuska voi pistää mahan sekaisin, mutta jos ei Párekilla ole mitään ihmeempiä allergioita, huoleti voi popsia BARF-herkkuja :) Ja nehän on herkkuja ;)

   Totta kai toiset on herkempiä, toisille ei tule koskaan mitään ongelmia ruuasta. Sitten moniallergiselle tulee aikoja, jolloin ruuan lisäksi on muitakin rasitteita. Mutta näistä selvitään, Artunkaan allergia ei ole ollenkaan pahimmasta päästä.

   Herkutellaan :) Paljon on ruokaa, jota voi pistellä surutta suuhunsa, kiitos siitä emännille ;)

   Poista
 7. Pikaista paranemista Artulle! On tosi harmillista, että tämä koko talvi on ollut miltei kokonaan loskaa ja vettä. Se ei tee hyvää meilläkään Typyn tassuille. Ne "oirehtivat", jos on koko ajan märkää vaikka miten huolella suihkuttelet ja kuivaat.

  Parempivointista viikkoa ihanalle Artulle toivottaa Typy ja emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ihovaivat vähenivät heti, kun kelit hiukan kuivuivat :) Nyt on huoleti syöty kanaa taas monta päivää ilman mitään uusia oireita. Innostuinpa ostamaan herkkupalaksi kuivattuja kananfileitäkin... Artun riemulla ei ollut rajaa, saihan se viimeksi niitä herkkuja marraskuussa :/

   Kuivia kelejä siis teille ja meille, ja kaikille koiruuksille. Tassut tykkää, kun hiekatkin on kohta siivottu kävelyteiltä pois.

   Poista

Kiitos tassunpainalluksestasi :)